Premiär!

Nyårsdagen – Rester och gammal champagne

Ett nytt år! Vilka ännu okända lukulliska upplevelser bär det i sitt sköte? För mig – inga alls! I år har jag nämligen underkastat mig Povel Ramels och Hans Alfredsons ”Den vanliga palsternackan för gottegrisar året 1987” med dess fullständiga gastronomarium, och du är inbjuden att bevittna spektaklet. Underkastelsen är total vilket å ena sidan innefattar erkända läckerheter såsom Rossinis Tournedos 11 april och sällsynta rätter såsom ugnsstekt skvader 23 augusti men å andra sidan innebär det att min födelsedag 23 februari firas med ”böngroddarna, havreavkoket och det ljumna vattnet”. Avsteg från gastronomariumet göres endast för att sammanjämka 2011 års kalender med 1987 års, något som givit upphov till diverse ”kreativa lösningar”.

Nyårsdagens meny, ”Rester och gammal champagne” sammanför det bästa, alternativt de mest ratade, delarna av 2010 års sista måltid med i vart fall en ny gastronomisk skapelse. Gratinerade blåmusslor, chorizo i äppelcider, örtgratinerade lammracks, svartrotscappucino samt choklad- och jordgubbsglass med kolasås och, som anmodat, i vart fall en liten skvätt champagne, hade alla, i varierande utsträckning, överlevt årsskiftet. Cevichen hade gått åt men resterna av fisk och pilgrimsmusslor fick nytt liv i pannan (stek-, alltså). Som bonus sammanfogades diverse överblivna ingredienser till en nyskapad rätt, nämligen gräddstuvad palsternacka i tagliatelleform. Då den ”gamla champagnen” hade svårt att räcka laget runt öppnades helt sonika en ny flaska bubbel. Nyårskalasets vuxna deltagare uppskattade resterna i samma utsträckning som kvällen innan dagen efter, juniorerna tyckte den hemgjorda glassen i alla fall var nästan lika bra som köpt. Förutsatt att de fick den i strut.



Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Premiär!

  1. Karinko skriver:

    Det betyder alltså att man måste vara jävligt noggrann med vilket datum man bjuder in dig till? Och, frågar jag mig med bävan, vad kan månne midsommar bjuda på…?

    • palsternackan skriver:

      Misströsta inte på bjudningsfronten! Som osedvanligt petig potentiell gäst tar jag givetvis mitt ansvar och bidrar till planering och/eller beredning av skaffningen. Midsommarafton föreskriver ”Den mjällkokta laxen, den färskupptagna dillade potatisen och ”en till efemäraste molnighet uppvispad hollandaise.” (G. Ekelöf)” medan det först på midsommardagen vankas ”Matjesillen, gräddfilen, färskpotatisen och den isade linjeakvaviten. Bier då? Källarsvalt, Bayerskt!”

  2. Kajsa skriver:

    Mm, jag ser redan fram emot denna begivenhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s