Den stuvade laken med rommen och levern


Att laken blivit en traditionell svensk vinterdelikatess beror säkerligen inte enbart på smaken utan i ännu högre grad på att den kan fångas medelst den okonventionella men underhållande metoden klubbning. Det hos fiskhandlaren inhandlade, gissningsvis konventionellt fångade, exemplaret visade sig turligt nog vara en hona med välfyllda romsäckar.
Levern, som i litteraturen utmålas som en ypperlig delikatess, lockade däremot ej till konsumtion. Jag vill inte beteckna mig själv som överdrivet äckelmagad men den syn som mötte mig då lakens buk öppnades fick mig att tvivla på om någon del av fisken lämpade sig som livsmedel. Vidskepliga personer med fäbless för den romerska seden att spå i offerdjurens inälvor skulle nog utmåla den gastronomiska framtiden som tämligen mörk men undertecknad räds ej Palsternackans gastronomarium!

Levern kasserades följdaktligen omgående, kanske kan någon mer erfaren lakätare förtälja hur en frisk laklever bör se ut?Det pocherade köttet befanns dock välsmakande och något fastare än den besläktade torskens, mer åt marulkshållet, och trivdes i sitt sällskap; rimmat sidfläsk, potatispuré, små gröna ärtor och muskotblommedoftande gräddsås på bas av själva lakvattnet, fiskfonden alltså. Romsäckarna, som tillagade såg föga mer tilltalande ut än den råa levern, visade sig innehålla en överraskande välsmakande rom, finkornig, luftig och utan torrhet. Laken är välkommen åter på middagsbordet!

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den stuvade laken med rommen och levern

 1. hannah skriver:

  Typisk cyst-lever, jag citerar internetmedicin:

  • Överkonsumtion av alkohol leder till fettlever och kan leda till alkoholhepatit och/eller levercirrhos. 15-30 % av de som överkonsumerar alkohol utvecklar levercirrhos. Tröskeln för utveckling av cirrhos är lägre hos kvinnor (även kvinnliga lakar, tycks det).

  Det var en fylle-lake du fick hem. Jag ska följa ditt projekt med spänning!

  • palsternackan skriver:

   Vafalls? Fisken måste slunkit genom maskorna vid sjöbängens trålning efter sjöfyllerister. Visste inte ens att laken var lagd åt det hållet, annars är det ju rudan som är känd för sin höga promille vintertid i det att den själv kan syntetisera etanol för att överleva bottenfrysning.
   Mycket nöje med bloggen, skall spissa lite på din för tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s