Recept 110102

Lake (med rom och lever) 2 januari

2 portioner
Lake, 1 st, ca. 800 g
Neutral olja, 2 msk
Gul lök, 0,5 st
Purjolök, 10 cm från toppen
Persilja, 1 vippa
Timjan, 3 kvistar
Vatten
Vitpeppar
Mjölig potatis, 500 g
Mjölk, 2 dl
Smör, 75 g
Gröna ärtor, 150 g
Vispgrädde, 2 dl
Muskotblomma, 0,5 st
Rimmat sidfläsk, 100 g
Vitpeppar
Salt
Citronsaft

Rensa laken och tag vara på romsäckarna och levern. Filéa fisken, trimma bort bröstbenen, skär bort skinnet och plocka ut pinnbenen eller byxa filéerna och skär i lämpliga storlekar.
Koka fond på lakskrovet, gul lök, purjolök, persilja, timjan, vitpeppar, en skvätt citronsaft och vatten. Reducera fonden, spara 1-2 dl av den till såsen och använd resten till att pochera laken.
Tärna sidfläsket och stek det knaprigt. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, pressa och blanda med varm mjölk och smör, smaka av moset med salt och vitpeppar. Koka ner vispgrädden med muskotblomman, tillsätt den reducerade fonden och fortsätt koka ihop till simmig konsistens, sila bort muskotblomman. Pochera lever och romsäckar i lättsaltat vatten och lakbitarna i den reducerade fonden.
Lägg upp laken med romsäckarna, levern, moset, ärtorna, fläsket och såsen.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s