Recept 110103

Entrecôte med aromsmör och klyftpotatis 3 januari

Innan svärmor lärde mig att förkoka klyftpotatisen blev den väl aldrig direkt perfekt, nu går det bättre. Vi körde ett kryddsmör med rosmarin och vitlök och ett med med korianderfrön, gula senapsfrön, svartpeppar, torkad persilja och chiliflingor.

2 portioner
2 skivor entrecôte, minst 200 g styck
6 stora fasta potatisar
0,5 dl neutral olja
2 msk smör
100 g blandade sallatsblad
2 tsk fransk senap
3 msk gräsig olivolja
citronsaft
75 g smör, rumstempererat
Persilja, rosmarin, vitlök eller andra kryddor till smöret
salt
svartpeppar

Klyfta potatisen och förkoka den i lättsaltat vatten 5 minuter, häll av i durkslag. Stek klyftpotatisen i olja och smör i 250°C varm ugn, ca 30 minuter, rör om då och då. Blanda rumstempererat smör med önskad smaksättning, salt och peppar. Lägg i plastfolie och forma till en cylinder.
Blanda senap svartpeppar och citronsaft, tillsätt oljan droppvis under vispning för en fin emulsion. Avsluta med att vända runt sallatsbladen och flingsalt i dressingen.
Hetta upp grillpanna så det ryker. Salta, peppra och häll lite olivolja på entrecôterna, stek dem perfekta och låt dem vila några minuter.
Lägg upp entrecôter med aromsmör, sallad och klyftpotatis. De karamelliserade tonerna och fettet från såväl kött som smör balanseras fint av en brown ale av amerikansk typ eller en belgisk dubbel. Alternativt kan man ju vara konventionell och korka upp en flaska rödtjut.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s