Lökdolmarna!

Ja ni läste rätt, det står ”Lökdolmarna!”. Ehuru mången ordinär kåldome, och för den delen en och annan vindolme, slunkit ned under årens lopp är lökdolmen för mig en ny bekantskap. Vad är då lökdolmen för en gynnare? För Palsternackans författare verkar dess väsen så självklart, så uppenbart att den enkom åtföljs av ett utropstecken men ingen ytterligare förklaring. Husguden Hagdahl, som så ofta utgör gastronomiskt rättesnöre, ger ingen ledtråd i ”Kok-konsten” (andra upplagan, 1896). Skall man därav sluta sig till att lökdolmen dykt upp i köken och ned i magarna först under 1900-talet? I ”Stora Kokboken” från 1942 återfinns så lökdolmarna som en variant på fyllda lökar. En ännu mer uppdaterad källa, Systembolagets hemsida med sin fylliga receptbank, visade sig ha inte bara ett utan två lökdolmsrecept att hämta inspiration ifrån.
Utifrån dessa, och beprövad gastronomisk erfarenhet, kom jag till slutsatsen att testa att fylla rödlökar med fläskfärs, hackad överbliven rödlök och syrligt äpple, överklicka med smör, dutta med sirap och slutligen baka i ugn. En varm vinterpotatissallad och en enkel senapscrème fick bistå dolmarna på tallriken. Provsmakning av dolmarna var en angenäm upplevelse, sötman i löken ackompanjerades väl av syrligheten i salladen och senapscrèmens styrka. Stekjuicen som samlades i pannans botten var nästan löjligt mumsig. Som nybörjare förvällde jag löken lite för kort tid vilket gjorde de lite tjockare lagren väl krispiga även efter ugnsbakning och måhända skulle dolmarna hålla vätskan ännu bättre med en färs med ströbröd tillsatt. Icke desto mindre – Palsternackans ”Founding Fathers” har helt rätt – lökdolmarna är självklara och bör efterföljas av ett utropstecken!


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s