Recept 110101

Gräddstuvad palsternacka 1 januari

Bland de överblivna ingredienserna från nyårsmaten återfanns passande nog palsternacka och en hyfsat väl tilltagen mängd mejeriprodukter som sammanfogades till en restprodukt.

6 portioner

Smör, 40 g
Vitlöksklyfta 0,5 st
Schalottenlök 2 st
Palsternacka 1,5 st
Potatis, mjölig 1 st
Crème fraiche 0,5 dl
Vispgrädde 1,5 dl
Vitt vin 1,5 dl
Kruspersilja, hackad, 0,5 dl
Citron
Salt
Vitpeppar

Svetta finskuren vit- och dito schalottenlök i smör med lite salt och vitpeppar. Skala palsternacka och potatis och hyvla dem till tunna strimlor, typ ”tagliatelle”, med potatisskalare. Tillsätt palsternacka och potatis och fortsätt steka några minuter utan att de tar färg. Tillsätt vinet och låt alkoholen koka bort. Klicka i crème fraiche och en skvätt grädde och låt koka in, tillsätt mer grädde efter hand som den kokar in. Avsluta med att röra i persiljan och smaka av med citron, salt och vitpeppar. Torde funka lika bra till en redig grillad biff som till nyårsresterna.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s