Recept 110104

Lökdolmarna! 4 januari

Rödlökar, förvällda i lättsaltat vatten, dess lager avskalade och fyllda med färssmet och gräddade i ugn. Lökens sötma balanseras här av en syrlig vinterpotatissallad och en senapscrème.

4 portioner

5-7 rödlökar beroende på storlek
500 g fläskfärs
1 ägg
2 tsk fransk senap
1 syrligt äpple, t.ex Gloster
40 g smör
2 msk ljus sirap
8 fasta potatisar
300 g haricots verts
15 cm purjolök
40 g smör
3 msk olivolja
1,5 msk sherryvinäger
1,5 dl lättcrème fraiche
2 msk fransk senap
1 msk svensk senap
salt
peppar

Skala lökarna, skär av rotstocken och lägg ett längsgående snitt in till centrum av dem. Förväll lökarna i lättsaltat vatten 5-7 minuter, kyl i vatenbad och plocka loss lager för lager. Finhacka 3-4 lökhjärtan. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Stek lök- och äppelbitar några minuter utan att de tar färg, låt svalna. Blanda fläskfärs med ägg, fransk senap, salt och peppar, blanda till slut i den avsvalnade lök- och äppelbitarna. Fyll lökskalen med färsen och lägg i en smörsmord form med skarven åt sidan. Salta, peppra, klicka på smör och häll över sirap, grädda i 200°C 15-20 minuter.
Skala potatisen och förväll i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Förväll bönorna och skär i kortare bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken och fräs några minuter så att de blir mjuka. Fräs de dränerade potatisbitarna med bönorna och purjolöken, blanda ner vinägern och smaka av med salt och peppar.
Blanda lättcrème fraiche med de två sorternas senap, lite peppar och en nypa salt.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recept 110104

  1. hans skriver:

    för guds skull! vi behöver lite nattamat – när kommer nästa recept!? hur fan ska vi tillaga julskinkan? jag har lite gammal gravlax från nyårsafton. den stod framme några dagar men jag ställde in den i kylen så att den inte skulle lukta. när publicerar du nästa recept med gravlaxrester?

    /bra mat blir aldrig för gammal! (?)

    tack för ordet

    • palsternackan skriver:

      Bäste Hans!
      Tack för din kommentar. Julskinka tillagas 23 december på låg temperatur till en kärntemperatur av sisådär 68 grader. Nästa lämpliga resträtt med gravlax är ”Ruskomsnusket” 30 oktober. Lagg laxen i frysen tills dess och tag en ostsmörgås så länge. Pyttreceptet kommer innan midnatt.

      varsågod för ordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s