Den beniga kalvsteken med impotatisen

Kalvstek – smaka på den! Men inte vilken sorts kalvstek som helst utan ”benig” sådan. Och från vilken del av kalven kommer då styckdetaljen benig kalvstek? Jo det är en bit bringa på sisådär två och ett halvt kg som får ligga och gotta sig i medelstark ugnsvärme halvannan timme så att fettet smälter ut ordentligt och man får en mustig sky som bas till såsen. Mumsiga grejer för oss som gillar långkok och komplexa smaker sålunda. Men, och detta är i sammanhanget ett stort men, kalvbringa är inte direkt något man hittar i ett plasttråg packat i skyddad atmosfär, den kan till och med vara svår att frambringa hos en välsorterad charkuterist.

För att i görligaste mån leva efter Palsternackan, utan att för den skull behöva införskaffa och stycka en hel kalv, föll valet i köttdisken istället på en helt vanlig liten kalvstek i röd nätstrumpbyxa. Tillbehören då? Imkokt potatis är enligt Hagdahl helt enkelt ångkokt potatis, men enligt Tore Wretman i ”Svensk Husmanskost” är det potatis som får koka i sovlets spad/buljong. Den senare varianten verkade ha högre gastronomisk potential och valdes som tillbehör. För att steken skulle få den där härliga mormors-comfortfood-känslan blev det trattkantarellsås, å så pressgurka förstås!

Köttet blev korrekt rosastekt och smakade inte så dumt, potatisen tog god smak av buljongen vilket definitivt gav ett roligare, mustigare tillbehör än vanlig kokt potatis såhär i januari. Trattkantarellsåsen var vederbörligen krämig och pressgurkan gav kontrast. Old-school och gott, helt enkelt. Samtidigt har ju hustrun rätt i att det dagen efter Trekungamiddagen varit rätt skönt att köpa hämtpizza istället. Att följa Palsternackan kanske är som att prenumerera på matkasse; fördelen är att man slipper fundera ut vad man skall äta, nackdelen är att man inte får bestämma vad man skall äta. Allt nog och emedan, imorgon – borsjt!

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s