Recept 110107

Kalvstek med impotatis, pressgurka och trattkantarellsås

4 portioner
1 kalvstek
2 msk smör
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
2 persiljestjälkar
8 stora fasta potatisar
salt
peppar

Salta, peppra och bind upp steken, skala och hacka gul lök, morot och selleri. Smält smöret och bryn steken på alla sidor i en stekpanna tillsammans med lök, selleri, morot och vitlök. När steken fått fin färg tillsätts lagerblad och persiljestjälkar och pannan pannan ställs in i ugnen 125°C till kärntemperatur 60°C, ca. 50 minuter. Låt steken vila i aluminiumfolie. Koka buljong på grönsakerna och köttsaft som avgår från steken. Skala potatisen och skiva i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra buljongen och koka potatisskivorna mjuka i den. Tranchera steken och servera med potatis, gurka och trattkantarellsås.

Pressgurka
1 gurka
1 knippe persilja
3 dl vatten
2 dl socker
0,5 dl ättika 24%
salt
peppar

Skiva gurkan mycket tunt, salta på den och låt stå ca. 20 minuter. Blanda under tiden lage och finhacka persiljan. Dränera gurkskivorna och pressa ur saften. Lägg dem med persiljan i lagen 30 minuter. Häll av de mesta av lagen och servera.

Trattkantarellsås
2 dl torkade trattkantareller
1 bananschalottenlök
4 msk smör
2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk japansk soja
1 tsk strösocker
salt
peppar
vatten

Krossa trattkantarellerna lite och täck dem med kokande vatten, låt dra några minuter. Finhacka löken och fräs i 1 msk smör med lite salt och peppar. Tillsätt trattkantarellerna, grädde, gelé, soja och socker och låt puttra 20-30 minuter, späd med lite vatten om det blir för torrt. Avsluta med att vispa i resten av smöret och smaka av med salt och peppar.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s