Recept 110111

Coq au vin

1 färsk kyckling
2 msk smör
150 g rökt fläsk
12 pärllökar
16-20 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 kvistar persilja
½ flaska rött vin
3 dl kycklingbuljong
2-3msk beurre manié (lika delar smör och vetemjöl hopknådat)
salt
svartpeppar
lantbröd
3 msk smör

Stycka kycklingen, spara skrovet i frysen om du inte har tid att koka fond med det på en gång. Tärna fläsket, skala vitlöksklyftorna och finhacka/riv/pressa (med skal) allt efter gastronomisk trosuppfattning. Stek fläsket lagom knaprigt, rör på slutet ner vitlöken så den blir mjuk utan att ta färg, ställ åt sidan. Salta och peppra kycklingbitarna och bryn i fläskflott och lite smör, lägg över i en gryta. Häll på vin (och kycklingbuljong) och låt gryta koka upp. Skumma, tillsätt kryddorna och koka på låg värme ca. 45 minuter. Skala pärllökarna och bryn i panna, lägg ner i kycklinggrytan. Rengör champinjonerna och tag bort foten, bryn i panna och lägg ner i kycklinggrytan.
När grytan kokat färdig silas såsen av och redes med 2-3 msk beurre manié och såsen hälles över kycklingbitarna i ett vackert serveringskärl. Dekorera med finhackad persilja och några snygga krutonger lantbröd stekta i smör. Servera med extra bröd att suga upp såsen med.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Recept 110111

  1. Matilda skriver:

    Vad är beurre manié? -smör och mjöl? Hur gör man? Hälsn Matilda -novis vid spis

    • palsternackan skriver:

      Ber om ursäkt för denna oklarhet och har uppdaterat receptet, tack Matilda! Och du har helt rätt, lika delar vetemjöl och smör hopknådat så att det ger en ”slow release-beredning”.

      • Matilda skriver:

        Tack Björn! Jag känner redan att det här har stor chans att bli ett kulinariskt höjdarår.

  2. Linda - septemberbrudens syster :-) skriver:

    Detta blev en riktigt god söndagsmiddag. Maken lyckades skvätta lite vitt vin på champinjonerna vilket inte gjorde rätten mindre god :-). Jag ser fram emot flera goda recept. Den 13 oktober är inskiven i almanackan…

    • palsternackan skriver:

      Vad roligt att receptet uppskattades! Körde ni vitt vin rakt igenom? Insåg att jag skrivit ”1/2 flaska vin”, ”1/2 flaska rött vin” skulle det ju stå men man bör ju kunna få ett gott resultat även med vitt. Skall testa det själv någon gång.

      • Linda - septemberbrudens syster :-) skriver:

        Nej det blev allt en halv flaska rött men chaminjonerna fick, förutom smör, suga åt sig en skvätt vitt vin innan de lades ner i grytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s