Recept 110113

Ärtsoppan8 portioner

500 g gula ärtor
500 g rimmat bog- och/eller sidfläsk i bit
2 gula lökar
10 vitpepparkorn
1 köttbuljongtärning
2-3 lagerblad
1 msk torkad mejram
1 msk torkad timjan

Lägg ärtorna i blöt i rikligt med vatten 12 timmar, rör om ett par gånger så att de sväller jämnt. Skölj av fläsket och täck med vatten i en gryta. Låt koka upp, häll av vattnet och skölj av fläsket. Koka upp igen med nytt vatten och skumma av. När det inte bildas så mycket skum (efter ca. 10 minuter), tillsätt ärtorna, löken skuren i strimlor samt kryddorna (pepparkornen i en tesil av tångtyp). Koka ca. 1,5 timme. Fiska upp vitpepparkornen och lagerbladen. Plocka upp köttet, skär av svålen och tärna köttet. Lägg tillbaka köttet i grytan och smaka av med salt. Servera med knäckebröd, smör, lagrad ost samt en god senap.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s