Den vitlöksspäckade lammläggen med murkelsåsen

För den den som uppskattar komplexa, mustiga smaker är lammläggen onekligen en förstklassig råvara för långsam bräsering. Denna styckdetalj är ju inte något man brukar hitta i vanliga charkdisken så när man kommer över den är det bäst att slå till. Generellt erbjuder långkok otroligt mycket när det kommer till smak och mörhet men det kan vara lite svårt att ett långkok snyggt, brun mat ser helt enkelt inte så fotogenique ut. Lammläggen är ett undantag från regeln och tenderar att ge vackra presentationer, inte bara i det att den uppträder i behändig portionsstorlek som ser bra ut på tallriken, om man försiktigt skär loss hinnorna från nederdelen kryper musklerna vid tillagning ihop i den tjocka delen och benet tittar fram på ett estetiskt tilltalande manér.
”Vitlöksspäckad lammlägg med murkelsås” är en tämligen vag beskrivning som ger ett välkommet personligt manöverutrymme. Som trofast Palsternackans bud börjar jag luta åt en mindre bokstavstrogen mer välvilligt tolkning av instruktionerna för att få lite mer variation i kosten och en meny som andas 2011. 1987 hade nog gräddstinn murkelsås och potatisgratäng varit helt rätt men idag kände både hustrun och jag att det var dags för smör och grädde att stå tillbaka för tillbehör med mer fräschör som inte dömer ätaren att tillbringa sommaren 2011 i vassen.
Dagens tappning av murkelsås baserades sålunda på bräseringsvätskan från lammläggen som reducerades varefter toppmurklor, skurna i ringar, tillsattes och den monterades med lite (det är ju svårt att låta bli) smör. Lyckat! Som ytterligare tillbehör serverades små gröna linser av Puy-typ i en härligt långtidsputtrad tomatsås. Läggen späckad med vitlök och varsamt gniden med citronzest fick tillbringa 2,5 timmar i ugnen och satt där den skulle och de valda tillbehören funkade finfint, till och med dottern, vars favoriträtt är prinskorv, slevade in sked efter sked av linsröran under glada ”gam-gam”-rop.

Om man tycker det är svårt att komma över lammlägg kan man ju alltid jämföra med morgondagens huvudingrediens – skallerorm! Håll tummarna för morgondagens middag!

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den vitlöksspäckade lammläggen med murkelsåsen

  1. Karinko skriver:

    Vill bara meddela att vi bland andra styckdetaljer även har lammlägg hemma i frysen. Om du skulle ha vägarna förbi och förtärs av matlagningsiver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s