Recept 110117

Vitlöksspäckad lammlägg med linsröra och murkelsky2 portioner

2 lammläggar
3 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
1 stjälk selleri
1 schalottenlök
1 knippe färsk timjan
2 kvistar persilja
1,5 dl vitt vin (gärna oekad Chardonnay)

3 dl små gröna linser (typ Puy)
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 kvist persilja

3 msk olivolja
1 schalottenlök
1 liten bit stjälkselleri
2 msk tomatpuré
2 dl krossad tomat
0,5 dl vitt vin (som ovan)
1 tsk socker

8 torkade toppmurklor
50 g osaltat smör
salt
peppar

Putsa lammläggarna så att hinnorna lossnar från nederdelen av benet. Skär de tre vitlöksklyftorna stavar och stick små hål läggarna och pilla in vitlöksbitarna. Riv zestet av citronen och gnid in läggarna med zest, salt och peppar. Bryn de späckade läggarna på alla sidor i olivolja. Lägg läggarna i en ugnsform, deglacera pannan med det vita vinet och häll över läggarna. Lägg i örtkryddor, lök och selleri i ugnsformen, täck den och baka i ugn 150°C minst 2 timmar. Blötlägg under tiden toppmurklorna.

Koka linserna i vatten med 1 tsk salt, lagerblad, vitlöksklyftor och persilja ca. 25 minuter, låt rinna av i en sil och plocka bort kryddorna. Finhacka schalottenlök och selleri och fräs mjuka i olivolja. Tillsätt tomatpurén och fräs så det börjar lukta aromatiskt. Tillsätt krossad tomat, vitt vin och strösocker och låt puttra, gärna hela tiden läggen är i ugnen. Blanda tomatsåsen med de kokta linserna och smaka av med salt, peppar och ev. citronsaft.
När läggarna är färdiga tas de ur ugnen, eventuellt kan deras färg bättras på genom att steka dem i lite smör. Sila av stekskyn, reducera och montera den med osaltat smör. Lägg slutligen i murklorna skurna i ringar.
Servera lammläggarna på en bädd av linsröra med murkelskyn hälld ovanpå.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s