Recept 110119

Stekt strömming med citronsauterad fänkål och potatismos4 portioner
600 g strömmingsflundror
1 rejäl knipa gräslök eller dill
2 ägg
vetemjöl
grovt rågmjöl eller ströbröd
salt
peppar
smör till stekning
2 fänkålshuvuden
3 msk olivolja
1 citron
1 tsk fänkålsfrön
1 kg mjölig potatis
100 g smör
3 dl varm mjölk
75 g brynt smör

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av kokvattnet, låt potatisen ånga av ett par minuter på den heta plattan. Mosa och blanda ner smör och mjölk, smaka av med salt och peppar.
Klipp ryggfenorna från strömmingsflundrorna och lägg samman de två och två med finhackad gräslök eller dill emellan. Vänd dem i vetemjöl blandat med lite salt och peppar, därefter de två uppvispade äggen och sist rågmjölet alternativt skorpmjölet. Lägg de dubbelpanerade strömmingsflundrorna på hushållspapper i väntan på att steka dem. Stek strömmingarna gyllenbruna på båda sidor i rikligt med smör.
Ansa fänkålen och trimma bort rotstocken, spara ”dillen”. Skär fänkålen i halvcentimetertjocka bitar, förväll dessa några minuter i lättsaltat vatten så de blir mjuka men behåller spänsten, låt rinna av i sil. Riv zestet från citronen, krossa fänkålsfröna, finfördela ”dillen” från fänkålen. Hetta upp olivoljan, sautera fänkålsbitarna några minuter. Krydda med citronzest, frikostigt med citronsaft, fänkålsfrön och fänkålsdill samt salt och peppar.
Servera strömmingen med fänkål och potatismos.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s