Recept 110120

Grönkålssoppa med förlorade ägg och varm svampsmörgås
4 portioner

1 kycklingskrov och fondgrönsaker (champinjonfötterna, en rit selleri, lite lök, peppar, lagerblad, en vitlöksklyfta, timjan) – alternativt 1 liter vatten och två hönsbuljongtärningar eller en skvätt flaskfond
500 g fryst hackad grönkål
beurre manié: 2 msk vetemjöl + 2 msk smör
salt
peppar
8 ägg
8 skivor bröd, t.ex grekiskt lantbröd
20 skogschampinjoner
färsk timjan
gräslök
smör
ost

Hacka upp skrovet, täck med vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt grönsaker och kryddor och sjud 1-4 timmar efter tålamod, sila. Saknas skrov och/eller tålamod helt tag en liter vatten och två buljongtärningar.
Rensa och skiva svampen. Bred brödskivorna med smör och lägg på champinjonskivorna. Krydda med lite finhackad gräslök och färsk timjan, täck med skivad ost och gratinera i ugn 225°C tills de fått fin färg ca. 15 minuter.
Koka upp buljong, tillsätt grönkålen och låt koka några minuter. Red med beurre manié.
Koka upp vatten till äggen, enligt McGee är husmodersknep med salt och ättika inget att bry sig om med denna metod. Knäck ett ägg i en tallrik och låt det ligga några sekunder i en hålslev varefter det läggs i en liten skål. Låt ägget glida ner i det heta, men ej kokande, vattnet och pochera 3-5 minuter. Lägg de färdiga äggen i vattenbad 50
°C för att hålla dem varma.
Servera soppan i skålar med förlorat ägg och svampmacka bredvid.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s