Æbleflæsket

Enligt Palsternackan är æbleflæsk en tämligen enkel dansk vardagsrätt – lättrimmat fläsk i skivor steks i ugn tills det börjar bli knaprigt, täcks med skivor av vinteräpplen och plåten skjutsas in i ugnen så att äpplena blir riktigt mjuka. Finhackad körvel, potatis och öl anbefalles. Låter riktigt gott, men nog kan man väl tänka sig något aningens festligare en fredagsafton? Vad äter egentligen danskarna själva samtidigt som svenskarna äter tacos? Fläskkött är uråldrig skandinavisk mat för såväl vardag som fest, tänk bara på Särimner. Efter att en längre period inte haft särskilt hög status har fläskköttet lyckligtvis fått en renässans och serveras numer även på bättre restauranger, hustrun och jag har t.ex njutit confiterat grishuvud på Oaxen skärgårdskrog.

På andra sidan Öresund vet man att njuta av gris, men vilken styckdetalj kan tänkas stå på menyn en fredag? Sidfläsket gick troligen åt till æbleflæsk en vanlig vardag tidigare i veckan och filén har säkert exporterats till Sverige, men det finns ju andra delar av den danska antibiotikaspäckade grisen att sätta tänderna i. En klassik dansk rätt på fläskkött är skinkstek med knaprig svål; eftersom den är så uppskattad av cigarrökande tanter med hatt är det väl inte mer än rimligt att misstänka att den kan dyka upp på ett och annat middagsbord en fredagskväll?
Skinkstek med knapersvål blev det sålunda, med gul- och polkabetor samt kålrot lagade i samma panna, och med senapssås till. Själva äpplekomponenten dök upp i originalæbleflæsket; sidfläsk, mjuka äppelbitar och färsk körvel, som idag alltså blev tillbehör istället för att vara måltidens huvudkomponent. Är nybörjare på knapersvål och även om den bitvis blev mycket krispig var vissa bitar aningens hårda, med lite övning skall det nog bli riktigt bra.
Dansk fläskstek lagas vid tämligen låg temperatur och då tar 1,5 kg kött med isolerande fettkappa tämligen lång tid att tillaga, något jag borde förutsett vid menyplaneringen om jag inte fått ett av mina sedvanliga skov av tidsoptimism. En lärdom för framtiden kan således vara att spara steken till söndagen och låta fredagens gastronomiska första fiolen spelas av något mer snabblagat som det härliga æbleflæsket. Eller tacos förstås.

Imorgon står det ”Hönset, riset, curryn” i Gastronomariumet. Blir nog en annan version än den som var legio 1987, inte minst med tanke på att polaren J som är en hejare på såväl indiskt som thai kommer och lagar.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s