Den ugnsstekta gäddans dag! Pepparroten förstås!

Se här, en av de många nya gastronomiska högtidsdagar som Palsternackan skapare välvilligen meddelat oss fåkunniga. Fler dylika dagar är under antågande; ”Pölsedagen”, ”De färserade tomaternas torsdag” och ”Braxsöndagen” är namn på några av de under våren förekommande högtidsdagarna. Jag gillar skarpt konceptet med dessa högtider, man får många nya möjligheter att ställa till med kalas, också för att fira simpla dagar och maträtter. Inte så att jag tycker man behöver något särskilt skäl för kalas men det är svårt att avstå från att fira när man är så ålagd av Palsternackan, det finns helt enkelt inga ursäkter för att banga.
Dagens högtid
kräver egentligen inga stora åthävor; en ugn, en gädda och en pepparrot är grundförutsättningarna för festen. Skirat smör och potatis verkar som passande tillbehör.
Efter ett antal samtal med fiskhandlare i Göteborgstrakten stod det dock på ett tidigt stadium klart att middagen skulle bli svår, för att inte säga omöjlig, att avhålla på ståndsmässigt vis. Själva gäddan visade sig nämligen för tillfället vara omöjlig att skaffa fram på grund av ”isläget”. Vari det ogynnsamma med isens läge bestod framgick inte av fiskhandlarnas förklaringar men man får väl anta vågrät och således i vägen för fiskebåtar och dito utrustning.
Självklart vill jag prova alla anrättningar Palsternackan föreskriver, inte bara för att jag förbundit mig därtill utan även för att det kan resultera i för mig nya angenäma gastronomiska bekantskaper såsom lökdolmar och njursauté. Gädda har jag haft möjlighet att prova många gånger tidigare men i ärlighetens namn är den ugnsstekta knappast min favorit, hellre då queneller i någon god sås. Min sorg för den uteblivna middagen hade varit större om fasta varit alternativet men det är väl i sammanhanget ri
mligare att stoppa någon annan fisk i ugnen? Tronande på fisk- diskens istäcke låg en trevlig liten kungsfisk, även känd under sitt norska namn uer, lagom för två personer. Har man misslyckats med att införskaffa huvudingrediensen kanske det är lika bra att skippa tillbehöret med. Japp, vi firade snarare ”Den fyllda kungsfiskens dag”. Timjan, persilja, citron- skal, selleri och smör i fiskens bukhåla gav under tillagningen upphov till en aromatisk jus som fick skänka liv åt bädden av fänkål och salladslök. En riktigt fräsch fiskrätt med mycket citron och örter och kall citronsås, kokt potatis och grönsallad som tillbehör. Och saftigheten hos fisk lagad hel är inte lätt att toppa.
Imorgon står det ”Biffen & Bananen
” i Gastronomariumet, får fundera lite på hur man får ett gammalt exemplar av en tvivelaktig humorpublikation att prestera i köket. Sill i papper kanske?

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s