Biffen & Bananen

Vad skall man nu tro om denna instruktion, Biffen & Bananen? Är det måhända bara en referens till Rit-Olas tecknade serie med samma namn, helt utan gastronomiska pretentioner? Har Palsternackans skapare tänkt något i stil med ”Biff är ju gott men kan vi inte hitta på något spexigt tillbehör? Jag vet – banan! Biffen & Bananen, crazy!”
Eller har de tänkt längre än så, att Biffen och Banan skall ko-existera på tallriken som kompisar? Helt otänkbart är det inte, en gång i tiden kunde mat göras ”Hawaiiansk” genom att man applicerade en sladdrig ring burkananas på den och banan var trots allt ett essentiellt tillbehör till maträtten ”Africana”. Tanken på att kombinera en skiva ryggbiff eller entrecôte med en helt ordinär söt banan, oavsett hur den behandlats, får mig icke desto mindre betydligt mer skeptisk än tanken på morgondagens fårinälvor. Med den tyvärr tämligen otillgängliga matbananen är det dock en helt annan femma. På restaurang Puta Madre i Göteborg serverades jag som tillbehör till en fläsklägg ett fantastiskt mos på just matbanan och det var inte sötare än att det skulle funka fint även till nötkött.
Just idag blev det dock en annan lösning på dilemmat med Biffen & Bananen, nämligen att låta båda spela första fiolen – men i var sin akt. Biffen, närmare bestämt entrecôte, strimlades fint, wokades hastigt och utgjorde stommen i en risnudelsallad med haricots verts, cocktailtomater och salladslök. Snålvattnet rann till ordentligt och tallrikarna blev helt rena av denna biffrätt som var så gott som otänkbar 1987 men som smakar fantastiskt gott 2011. Den fräscha och relativt lätta huvudrätten, med smak av lime, inge
fära och färsk chili, lämnade adekvat utrymme för en mättande banandessert. Något som definitivt var legio 1987 var friterade bananer! Den förväntade vaniljglassen fick ge vika för en crème chantilly med såpass mycket rom att man inte skulle våga köra bil efter att ha ätit av den. Eftersom det ändå var tid att glida i nattsärken blev det för övrigt till att äta bananer i pyjamas.

Imorgon är det Burns Night och det märks i Palsternackan på så sätt att där står ”Haggisen!”, något jag tycker skall bli mycket spännande.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Biffen & Bananen

  1. Kajsa skriver:

    Snålvattnet rinner till här också, trots att det läser det här samtidigt som jag äter en välförtjänt second breakefast efter att ha lämnat barn på diverse ställen. Använder du någon särskild olja till anrättningen? I övrigt tror jag att jag kan klura ut ungefär vad som tarvas. Eller så får jag väl snällt vänta på receptet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s