Recept 110124

Biffsallad med risnudlar
Friterade bananer–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Biffsallad med risnudlar

En bra sesamolja har en fantastisk smak, bege dig gärna till en butik som specialiserat sig på asiatisk mat för att köpa den, otroligt mycket bättre och dessutom billigare än varianten från snabbköpet.

2 portioner

250 g mört biffkött (ryggbiff, entrecôte, filé)
200 g risnudlar
100 g haricots verts
100 g böngroddar
3 salladslökar
100 g cocktailtomater
50 g blandad sallat
2 msk sesamfrön
salt
ljus soya
neutral olja

Dressing
2 limefrukter, saft av båda, zest av ena
3 msk neutral olja
1 msk ljus soya
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
3 msk finhackad ingefära
1 skivad chilifrukt
1 tsk strösocker

Torrosta sesamfrönapå medelvärme under omrörning tills de är gyllenbruna. Putsa köttet och skär det i mycket tunna skivor. Skär salladslökarna diagonalt i tunna skivor. Dela cocktailtomaterna i 2 eller 4 bitar beroende på storlek. Förväll bönorna i lättsaltat vatten. Blanda ingredienserna till dressingen men smaka på chilin så det blir lagom hetta. Koka risndlarne enligt paketet, spola med kallt vatten och låt dem rinna av, blanda med dressingen. Woka i tur och ordning böngoddar, haricots verts, tomater och till sist kött och lägg samman med nudlarna efterhand som de blir klara. Blanda i sallaten samt merparten av salladslöken och sesamfröna. Lägg upp snyggt och dekorera med extra salladslök och sesamfrön, droppa över lite extra sesamolja.

 

Friterad banan

2 portioner

2 bananer
1 citron
0,75 dl vetemjöl + lite att rulla bananerna i
0,5 dl kallt vatten
1/4 tsk bakpulver
1 äggvita
0,5 l neutral olja till fritering
florsocker
lönnsirap

Rör samman vetemjöl och bakpulver, rör i vattnet till en slät smet. Låt vila 30 minuter.
Skala bananerna och dela varje banan i 4 bitar. Droppa citronsaft över bananbitarna och vänd dem därefter i lite vetemjöl. Hetta upp olja till 180°C. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Vänd bananerna i smeten och fritera 4 bitar åtgången ca. 3 minuter. Tag upp och lägg på hushållspapper att rinna av.
Lägg upp bananbitarna på tallrikar och pudra över florsocker och ringla över lite lönnsirap. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recept 110124

  1. Kajsa skriver:

    Nya människor på besök. En med tjusigt efternamn och en GI-kille. Tack och lov för Palsternackan och Björn som fixar biffen! Åh nej, en sån fasansfull kni-ipa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s