Recept 110125

Scotch broth
Haggis
Tipsy laird
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Scotch broth

4 portioner

0,5 kg lammben
4 morötter
200 g kålrot
15 cm purjolök
10 cm stjälkselleri
4 blad savoykål
1 dl korngryn
vatten
salt

Koka upp vatten med lammben och skumma väl, låt benen koka någon timme. Skala morot och kålrot och morot och trimma dem till rätblock, lägg trimmet i buljongkoket tillsammans med stjälkselleribiten, hälften av purjolöken samt nerverna från savoykålen. Låt koka ett par timmar till. Skär morötter och kålrot i jämnstora små kuber, strimla resterande purjolök samt savoykål mycket fint. När buljongen har fått en kraftfull smak silas den av och smakas av med salt. Lägg i grönsaker och korngryn och låt puttra ytterligare 20 minuter. Kontrollera smaken ännu en gång och tillsätt eventuellt mer salt. Servera den heta soppan i vackra buljongkoppar.

Haggis
I Palsternackan citeras Clement Freud som i boken Below the belt: ”Man gör inte haggis; man köper den”. Tillbehören blev klassiska – potatismos kryddad med muskotnöt och kålrotsmos kryddad med ingefära.

Tipsy Laird
I receptet ingår custard som är vanlig brittisk dessertsås och som närmast kan liknas vid vaniljsås utan vanilj. Sockerkakan får gärna vara av typen Victoria sponge som är smörrik men luftig. Traditionellt gör man denna variant av trifle i en stor glasskål men detta recept är avsett för fyra glas, företrädesvis cocktailglas.

4 portioner

½ sockerkaka
3 msk whisky
300 g hallon
3 dl custard
2 dl vispgrädde

Skär bort kanterna på sockerkakan och skär den i 16 stänger. Placera dem i glasen och lägg på hallonen, spara eventuellt några vackra hallon till dekoration. Dränk in sockerkakan med whiskyn. Häll custarden ovanpå hallonen och smeta ut den. Vispa grädden och spritsa eller klicka ovanpå custarden, dekorera eventuellt med några fina hallon.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s