Recept 110126

Pumparisotto
4 portioner

4 dl risottoris (arborio eller carnaroli)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
½ buternutpumpa
1,5 dl vitt vin
1,2-1,4 l het grönsaksbuljong
2 kvistar timjan
75 g riven grana padano eller parmesan
salt
peppar

Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs mjuka i smör med peppar och lite salt. Låt riset fräsa med under omrörning ett par minuter. Tillsätt vinet och koka bort alkoholen under omrörning. Tillsätt gradvis den heta grönsaksbuljongen under ständig omrörning. Skala och tärna pumpahalvan och blanchera i lättsaltat vatten ett par minuter, kyl av. Repa timjanskvistarna och hacka timjanen. När riset är mjukt men har spänst tillsätt timjan och ost. Smaka av med salt och peppar. Servera med grönsallad.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recept 110126

  1. Emil skriver:

    jag gillar verkligen buternut efter min tid i kolonierna då den serverades i alla dess former som tillbehör till verkligen ALLT (till min förtjusning och Wie’s stora förtret)

    Men noterade i receptet att du endast använder en halv! och att det påföljande dag skulle serveras flamberade isterband, och snål som jag är, undrar jag vad som händer med den andra halvan av pumpan, för inte slängdes den väll?

    • palsternackan skriver:

      Ja visst är den oslagbar butternutten, och när Palsternackans Gastronomarium, som inte nämner den någonstans på årets alla dagar, lämnade målet öppet passade jag på att stoppa den i risotton. Den andra halvan låg och lurade ett tag i kylen men kom väl till pass till Kyparegrytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s