Den ugnsbakade rostbiffen med sina glaserade lökar, hasselbackspotatisen och er goda béarnaisesås

Vissa dagar har jag känt mig nödgad att av olika skäl göra smärre avsteg från Palsternackans Gastronomarium. Så icke idag, denna januari månads sista måltid tillägnas Gastronomariumets bokstavstroende. Om rostbiffen skriver Hagdahl ”Denna stek behagade vid ett gladt tillfälle konung Karl II så väl, att sedan han erfarit köttstyckets namn vara loin of beef, han drog sitt svärd och adlade detsamma till Sir Loin, vilket namn det ännu bibehåller”. Jan-Öjvins Swahn menar dock i ”Mathistorisk uppslagsbok” att ”Detta är nu lutter lögn – ”sirloin” är, som så mycket annat på den engelska matsedeln, ett från franskan lånat och lätt förvrängt ord surlonge, vilket betyder ”över länden”.

Allt nog och emedan – rostbiff är ett redigt, välsmakande köttstycke som lämpar sig lika bra varm med tillbehör som dagens som kall på ett gott bröd med senap och en hög surkål.

Som tidigare redovisat är jag inte alltid så svag för de krukkryddväxter som saluförs. Ett snabbt granskande av butikens krukdragon avslöjade att det var dags att prova något annat, så dagen till ära passade jag på att för första gången göra min béarnaise med klassik vinägerinlagd dragon. Det var inte så dumt faktiskt, måhända inte i klass med en riktigt väldoftande färsk men bättre än torkad och vanlig tråkig krukdragon. Den nyöppnade burken med dragon kommer få förnyat förtroende i det Spakska köket.
Hur emottogs då den färdiga maten? Lunchgästen S lät sig väl smaka av maten och undertecknad var själv närmast barnsligt förtjust i tilltaget. Apropå barn lät sig även ettåringen väl smaka av såväl biff och bea som potatis, inför löken hade dock matfokus gått om intet. Men är detta tillräckligt underlag för att proklamera en landvinning i Palsternackans namn? ”Lita aldrig på en case-report” har en frispråkig och underhållande farmakologiföreläsare lärt mig och hypotesen att käket var gott testades med framgång ytterligare en gång på kvällen då pappa kom förbi och åt restmiddag. Han var nöjd han med och själv tyckte jag det var lika bra andra gången som första! Skall nog testa att pracka på syrran lite av resterna imorgon till lunch också – är hon övertygad sätter vi upp protokoll för ett storskaligt försök. Skulle något litet tvivel anas är det i så fall att rostbiffen kunnat vara lite bättre tillskuren, man tar risker när man köper vacuumpackat kött.

När februari månad imorgon gör sitt intåg får Palsternackan ny luft under vingarna i det att Östeuropas svar på Kentucky Fried Chicken – kyckling Kiev spås kackla till och landa på tallriken i en pöl av smör.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den ugnsbakade rostbiffen med sina glaserade lökar, hasselbackspotatisen och er goda béarnaisesås

  1. Bona skriver:

    I alla fall här hos oss är den dragon som säljs på kruka ännu ynkligare än de övriga kruk-snabbuppdrivna broiler-kryddorna, eftersom det är rysk dragon utan någon smak överhuvudtaget. Den ädla franska dragonen är enligt vad jag förstått steril och kan inte förökas via frön, endast via delning, och lämpar sig därför dåligt för odling på industriell skala. Har ett par plantor på backen ute, och smaken blir så pass stark att en kvist räcker gott och väl för en hel vinägerflaska, vilken i sin tur brukar räcka till för årsbehovet under de mörkare 6 månaderna.

    • palsternackan skriver:

      Tack för en utmärkt informativ kommentar! Har länge känt till den franska dragonens gastronomiska överlägsenhet men skam att sägas aldrig lärt mig skilja de två åt på utseendet, hade heller ingen koll på det där med den ryska dragonens överlägsenhet vid fabriksodling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s