Recept 110131

Rostbiff med glacerade lökar och hasselbackspotatis

Med en ordinär svensk stormarknadsrostbiff får man inte med någon fettkappa och då kan ju en bit späck erbjuda lite fett.

6 portioner

1 rostbiff, ca. 1,5 kg
1 msk vetemjöl
1 msk senapspulver
salt
peppar
(1 bit späck ca. 100 g)

18-24 fasta potatisar
0,5 dl ströbröd

0,5 kg steklök
3 msk smör
1 tsk salt
2 tsk strösocker

Sätt långpannan/formen med späcket i ugnen och värm till 250°C så att fettet börjar smälta ut. Blanda vetemjöl, senapspulver, salt och peppar och pudra över rostbiffen. Lägg rostbiffen i pannan med späcket, sätt stektermometer i kärnan och stoppa formen i ugnen. Efter ca. 20 minuter sänks värmen till 125°C och rostbiffen steks till 55°C kärntemperatur, ös då och då. Skala potatisen och skär skivor nästa hela vägen igenom. Tag ut köttet ur ugnen och låt vila inslagen i aluminiumfolie. Höj temperaturen till 225°C och stek potatisen 45 minuter, ös då och då med stekskyn i botten av pannan. Mot slutet av gräddningen hälles ströbrödet över potatisen. Skala steklökarna och glacera på tämligen låg värme i smör, salt och socker ca. 25 minuter. Gör en bearnaisesås varför inte den till Trekungamiddagens lammkotletter Henri IV?
Tranchera steken och servera med lök, potatis och bea. Klassik bitter eller pale ale av brittisk typ är öl som passar bra till.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s