Recept 110204

Ostkaka och ostkaka förenklad ostkaka
Ostkaka

6-8 portioner


5 l mjölk
1 dl vetemjöl
1 msk löpe
finrivet zest av 1 citron (eller 1,5 dl sötmandel + 3 st bittermandlar)
5 äggvitor
6 äggulor
5 msk strösocker
3 krm salt
5 dl vispgrädde

Värm mjölen till 37-38°C. Tag av 2 dl och blanda i mjöl och löpe så det blir slätt. Häll tillbaka i resten av mjölken, rör om och låt stå övertäckt att ysta sig 45 minuter. Skär ostmassan med en stekspade, låt ystningen fortsätta ytterligare 30 minuter. Ös med hålslev upp ostmassan i durkslag så att vasslen rinner av ordentligt. (Om mandel används skall den skållas och skalas. Bittermandlarna rives fint, sötmandlarna rives eller hackas.) Vispa äggvitor och äggulor lätt var för sig, tillsätt sockret i omgångar och saltet. Vispa grädden lätt. Häll över ostmassan i en bunke och finfördela. Blanda i övriga ingredienser, häll i en form och grädda i vattenbad i 175°C ugn 1,5 timme. Låt svalna och servera ljummen med sylt och vispad grädde.

Förenklad ostkaka

Köp 2 Frödinge ostkakor och tag bort ”skinnet” med en gaffel. Mosa ostkakorna och tillsätt 4 lätt vispade ägg. Blanda i 2-5 dl grädde och hackad skalad mandel. Kolla smaken och sätt ev. till bittermandel. Grädda i 175 graders ugn i vattenbad. Servera med sylt och vispad grädde. I Småland använder man en rund form och tar ur formen med en sked i mitten.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Detta inlägg publicerades i Recept. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar