Vitkålssoppan med de trinda prinskorvarna

Vissa av dagarna i Gastronomariumet erbjuds rätter som njursauté, skallerorm och haggis, anrättningar som lämpar sig ypperligt att diskutera över och kring. Man måste ju förhålla sig till dem på något vis eftersom de går utöver vad man vanligen hittar på tallriken såväl till vardags som till fest. Avsevärt mindre uppenbart som gastronomiskt diskussionsämne är då vitkålssoppa, mat blir helt enkelt inte så värst mycket mer alldagligt än vitkålssoppa med prinskorv. Billiga, lättillgängliga, föga säsongsbundna råvaror sammanfogade med okomplicerade metoder. Man funderar närmast på hur mycket man kan ta ut svängarna och ändå göra just vitkålssoppa. För mig gick gränsen vid att tillsätta lite rimmat sidfläsk för extra mustighet, något jag kanske inte gjort om jag istället bemödat mig med att skaffa en riktigt bra fond.

Enligt Palsternackan skall vitkålssoppan serveras tillsammans med trinda prinskorvar, en charkuteriprodukt som tack vara att ettåringen upptäckte deras magi i julas numer alltid återfinns i kylskåpet. Redan innan de hamnade i soppan uppmärksammandes deras närvaro i stekpannan av den upprymda och momentant hungriga dottern som krävde omedelbar korvtilldelning. En och en halv ostekt prinskorv senare frestade hustrun henne även med soppan, dock utan någon som helst framgång.
Vi vuxna åt, som åldern kräver, dock upp vår vitkålssoppa med god aptit. Utan prinskorven hade den, ehuru välsmakande, nog fått betecknas som lite tråkig men korvarna gav den verkligen skjuts, kombinationen med den vitpeppriga kålsoppan blev verkligt bra och kan rekommenderas.
Imorgon firas Kyndelsmässodagen med Kyparegryta, en ”Ny rätt” enligt Palsternackan, och då har vi åter vår kär gäst F till bordet.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s