Recept 110207

Renstek med picklad kål, rödvinsås med timjan och rotstomp
6 portioner

1 renstek ca. 1 kg
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 bit rökt renkorv (ca. 15 cm)

Rödvinssåsmed timjan
(viltben)
1 gul lök
1 morot
1 liten palsternacka
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk torkad timjan
1 kruka färsk timjan
3 dl rödvin
1 dl portvin
100 g smör

Picklad kål
1 blomkål
1 nät brysselkål
1 romanesco
10 vitpepparkorn
1 nypa salt
4,5 dl vatten
3 dl socker
1,5 dl ättiksprit (12%)

Rotfrukstomp
0,5 kg mjölig potatis
0,5 kg palsternacka
0,5 kg jordärtskocka
2 dl mjölk
150 g smör
salt
peppar

Temperarera rensteken några timmar så den verkligen kommer upp i rumstemperatur. Salta och peppra steken och bryn på alla sidor i olivolja. Laga färdigt steken i ugn 125°C till 53°C kärntemperatur. Tag ut steken och låt den vila inslagen i aluminiumfolie. Tranchera strax före servering, använd eventuell köttsaft i såsen. Skiva renkorven och stek skivorna hastigt i het panna. Servera steken med korvslantar, picklad kål, rödvinssås och rotfruktsstomp.

Picklad kål
Ansa brysselkålen och dela huvudena i två bitar uppifrån och ned. Plocka romanescon och blomkålen i små bitar, dela vid behov med kniv så att de blir jämnstora med brysselkålhalvorna. Koka upp alla ingredienser till lagen. Lägg i kålen och koka ett par minuter. Häll över i skål och låt svalna.

Rödvinssås med timjan
Plocka timjanbladen från kvistarna. Skala och hacka lök, morot, palsternacka och salladslök. Bryn grönsakerna i olja tillsammans med eventuella viltben samt lite svartpeppar. Häll på röd- och portvin, lägg i torkad timjan samt timjanskvisterna och låt puttra någon timme. Sila av såsen och montera med smöret. Lägg i timjanbladen och smaka av med salt och peppar.

Rotfruksstomp
Skala rotfrukterna och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av på plattan några minuter. Mosa rotfrukterna grovt och tillsätt smör och uppvärmd mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s