Kalmarlådan

Tag lammkotletter, stuvad potatis och saltgurka, eventuellt stekt rimmat eller rökt fläsk, alternativt skinka, och du har kalmarlåda. Vadan lådan? Jag skulle väl gissa att det är Kalmars närhet till Öland med sin fårskötsel som är förklaringen till lammkotletterna men vad är grejen med själva lådan? I den minst sagt speciella boken ”På menyn Alan Hult” skriver Alan Hult själv om de lådor som blev populära bland krögarna under andra världskrigets ransoneringstider. De mångförslagna restaurantörerna hade ett och annat ess i ärmen för att få köttet att räcka längre och just lådorna var ett sätt att spara på köttkupongerna. Huruvida kalmarlådan härhör från denna era eller ej framgår inte av boken men under alla omständigheter har ett recept på kalmarlåda smugit sig in bland Huts recept.
Kalmarlådan visade sig vara passande fredagsmat, ganska enkelt att svänga ihop och helt utan krusiduller. Potatisen fick en god portion senap i stuvningen, lammkotletterna blev saftiga i grillpannan, fläsket bidrog med en trevlig sälta och saltgurkan gav crunch. På hela taget en lyckad måltid, men samtidigt kändes det som om kalmarlådan saknade en viss…fräschör. Detta avhjälptes dock raskt med lite sallad samt pressad citron på köttet som lyfte maten ytterligare ett snäpp.

Till morgondagens middag, fisksoppa med rouille och krutonger, ligger det både fisk och musslor på lut i kylen. Kanske skall man fylla på saffransförrådet också.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kalmarlådan

  1. Johan skriver:

    Bäste Björn Spak! Den gnocchi-rätt du gjorde i senaste Sveriges Mästerkock såg väldans god ut! Du har inte lust att lägga upp receptet? Tack på förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s