Recept 110212

Fisksoppa med rouille
4 portioner

2 nät musslor
400 g valfri fiskfilé, i detta fall vitling och lax
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad timjan
svartpeppar
4 dl vatten
lite citronsaft
4 små fänkålsstånd
1 dl Noilly Prat
1 apelsin
1 stjärnanis
4 dl lättcrème fraiche
1 dl vispgrädde
1 pkt saffran
gott bröd
olivolja

Rouille
1 mjölig potatis
1 röd paprika
1 röd chilifrukt (”dutch”/spansk peppar)
3-4 vitlöksklyftor
1,5-2 dl olivolja
salt
citronsaft

Lägg saffranet i en liten skål och droppa över lite Noilly Prat. Skala och klyfta löken, skär sellerin i bitar, tryck till vitlöksklyftan med bredsidan på kniven. Koka upp vatten, lök, selleri, vitlök och timjan (i en tesil), citronsaft och lite svartpeppar samt den skalade potatisen till rouillen och låt puttra under tiden du skrapar musslorna och tar bort krossade och sådana som inte sluter sig, plocka upp rouillepotatisen när den är mjuk. Koka musslorna under omskakning/omrörning några minuter – pass på så de inte blir överkokta! Tag upp musslorna och plocka dem ur skalen, sila av musselfonden.
Ansa fänkålen och skär i mindre bitar, spara ”dillen” till garnering. Koka upp fonden med Noilly Prat, apelsinsaft, lite apelsinskal, och stjärnanis och koka fänkålsbitarna mjuka. Plocka upp fänkålen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde och saffran. Koka upp, tillsätt fiskfiléerna skurna i bitar dra av plattan och låt fiskbitarna bli genomkokta. Tillsätt musslorna så de blir uppvärmda. Lägg fänkål i botten på tallrikar, därpå soppa med fisk och musslor. Garnera med fänkålsdill och rouille och servera med brödkrutonger rostade med olivolja.

Rouille
Rosta den hela röda paprikan och chilifrukten i ugn 300°C så de börjar bli svarta, vänd då och då. Tag ut dem (chilin blir klar snabbare än paprikan) och lägg i en bunke och täck över, låt ligga några minuter. Skala och kärna ur paprikan och chilifrukten, lägg paprikan och potatisen som fick koka i soppan i en hög behållare. Smaka på chilifukten och tillsätt önskad mängd samt pressade vitlöksklyftor till paprikan och potatisen. Mixa det hela med stavmixer så det blir slätt. Tillsätt olivoljan under mixning så en emulsion bildas. Smaka av med salt och lite citronsaft.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s