Bonusrecept – Potatisgnocchi med kronärtskocksbottnar och parmaskinka

Bonusrecept – Potatisgnocchi med kronärtskocksbottnar och parmaskinka
2 portioner

500 g mjölig potatis
ca. 1 dl vetemjöl
3 kronärtskockor
1 citron
75 g parmaskinka, fint strimlad
100 g smör
30 salviablad (spara kvistarna)
30 g parmesan eller pecorino, i tunna skivor
salt
svartpeppar

 

Skala potatisen och dela dem eventuellt för snabbare tillagning, koka dem mjuka i lättsaltat vatten.

Låt potatisen ånga av och pressa dem i potatispress eller genom en sil, använd inte stavmixer för då blir de klistriga. Låt den pressade potatisen svalna av lite och knåda sedan in en halv deciliter vetemjöl, lite salt och peppar. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kant, tillsätt mer vetemjöl vid behov men inte mer än nödvändigt. Prova att rulla ut en bit deg till fingertjocklek, faller den sönder kan det behövas mer mjöl.

Dela upp degen i några mindre bitar och rulla ut dem till fingertjocklek. Skär längderna i 2 cm långa bitar. Koka några gnocchi i taget i lättsaltat vatten, när de flyter upp till ytan är de färdiga. Plocka då upp dem med hålslev och lägg i isvatten för att avstanna kokningen, lägg dem därefter på en handduk eller lite hushållspapper för att bli av med vattnet.

Skär av kronärtskocksskaftet en bit upp på själva skockan, gnid omedelbart med citron för att förhindra att den oxiderar. Skär av skockan ovanför bottnen och gröp ur ”skägget” med en sked, gnid med citron. Trimma av kanterna och gnid med citron, upprepa det hela med de två återstående skockorna. Koka skockorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca. 15 min. Tag upp och kyl av i isvatten, låt torka och dela varje botten i åtta delar.

Hetta upp 40 g smör på medelvärme och stek salviabladen krispiga. Låt salviabladen rinna av på hushållspapper, spara smöret.

Fräs parmaskinkan på medelvärme i salviasmöret en halv minut, tillsätt kronärtskockbitarna och fräs vidare ett par minuter. Plocka undan skinka och kronärtskockor och stek gnocchin några minuter så de får fin färg. Lägg tillbaka skockorna och skinkan, blanda om och lägg upp på två tallrikar.

Bryn det resterande smöret tillsammans med salviastjälkarna och häll över tallrikarna utan att stjälkarna följer med. Toppa med de krispiga salviabladen, den hyvlade osten, några tag med pepparkvarnen och lite citronjuice.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bonusrecept – Potatisgnocchi med kronärtskocksbottnar och parmaskinka

  1. Johan skriver:

    Tusen tack! Nu skall här göras gnocchi á la Björn Spak..!! =) Fast lika bra som om du gör den blir den väl ändå inte… =/

    • palsternackan skriver:

      Så lite så, tror säkert du har alla förutsättningar att få till det. T.ex. är det ju mycket lättare med mjölig potatis än med den fasta som var den enda som fanns i msterkocksskafferiet. Se bara till att få den större typen av kronärtskockor, på de små blir det nästan inget kvar när man gör på det här viset.

  2. LindaT skriver:

    Skall absolut prova! Har aldrig attackerat en kronärtskocka förr, men there’s a first for everything! Det såg ju så gott ut på TV.

    • palsternackan skriver:

      Sanningen att säga hade jag aldrig attackerat skockan på det viset tidigare heller utan bara kokat dem hela i saltat vatten och ätit med smör och citron. Något att ta i beaktande är dock skocksäsongen, jag är inte säker på att min hittar den typen av stora kronärtskockor jag använde i handeln såhär års, med de mindre blir naturligtvis utbytet betydligt sämre. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s