Laxpuddingen

Följ min blogg med bloglovin

Laxpudding minner om den tid, inte särskilt länge sedan faktiskt, då laxen var en vildfångad säsongsvara som om den skulle bevaras någon längre, till exempel över vintern, behövde saltas in. Å ena sidan var laxen en lyxartikel serverad färsk, å andra sidan en basvara för allmogen som insaltad. Innan man byggde ut vattenkraftverk, förorenade älvar med utsläpp och rovfiskade med drivgarn var det utan tvekan väldigt gott om lax i Sverige. Just salt lax var en viktig skattepersedel, och mängder skickades från Väster- och Österbotten till Stockholm – 60% av norrlänningarnas skatt erlades på 1530-talet i form av lax.

Men hur mycket lax blev kvar ute i landet, hur mycket serverades i hushållen kring de stora älvarna? I mången fordom laxrik trakt i norr såväl som söder berättas det om hur tjänstefolk enligt kontrakt garanterades ett antal laxfria dagar i veckan. Personligen har jag aldrig sett några dokument som bekräftar detta och som jag förstått det är det inte något annat än en flitigt berättad skröna. Oavsett om det är sanning eller sägen får man väl se påståendet som ett bevis på att det stod mycket lax på bordet på sina håll.
Sanning är i vart fall att receptet på laxpudding i Hagdahls Kok-konsten utgår ifrån saltad lax. Det är idag inte någon lätt uppgift att uppbringa denna form av
Salmo salar varför modernare recept utgår från rimmad eller t.o.m. rökt lax. Inte heller rimmad lax hör ju till standardsortimentet hos de stora handlarna men vad kan väl vara enklare än att själv rimma en bit lax till puddingen? För att ge lite extra schvung åt dagens pudding blev det förutom lax, potatis, lök och dill på hustruns förslag även lite spenat i, den passar ju fint tillsammans med lax i andra sammanhang och så även här. Denna lätt oortodoxa laxpudding smakade ännu bättre än den vanliga varianten och tillsammans med det klassiska skirade smöret och kall öl blev det en mycket lyckad söndagsmiddag. Rent visuellt hade den kunnat komma ur Butlers kokbok eller någon annan sjuttiotalskokbok men det tycker jag bara är schyst retro.
Palsternackans bud för morgondagen är kalvbrässrisoller men när vi ändå har dubbeldejt på Valentinmiddagen så det får nog bli lite anka till huvudrätt också. Och sen sorbet!

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Laxpuddingen

 1. Bona skriver:

  Har du gjort laxpuddding på risgrynsgröt i st. f. potatis? Det förslaget stöter man på ibland i rikssvenska kokböcker, har aldrig provat själv, men är lite nyfiken. Det skulle lkanske bli mer puddingaktigt kan jag tänka mig.
  Och förresten – laxpudding med skirat smör eller utspädd ättikssprit? Prova ättikan om du inte gjort det tidigare, hur gott som helst!

  • palsternackan skriver:

   Har aldrig smakat risgrynslaxpudding men blev också nyfiken när jag gjorde recept-research, håller med om att det bör provas. Skirat smör är enda versionen jag testat men ättika låter mycket lovande.
   Någon gång måste du och jag trotsa Östersjön och laga mat ihop!

   • Bona skriver:

    Låter bra Björn! Kanske i samband med något lämpligt spexjubileum på någondera hållet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s