Recept 110215

Nizzasallad/Niçoisesallad
2 portioner

3 ägg
4 jordärtskockor
1 burk raka sardellfiléer
1 burk tonfisk (150 g)
20 svarta oliver eller 30 niçoiseoliver
8 blad romansallat
2 rejäla näver blandsallat (Provençal)
10 småtomater
1 schalottenlök
2 röda paprikor
0,5 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt
peppar

Hårdkoka äggen, kyl och skär i klyftor. Skala jorärtsockorna och lägg dem i kallt vatten med mycket citron så de inte oxiderar. Koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten och låt dem svalna lite, klyfta dem sedan. Rosta de hela paprikorna så högt upp som möjligt i 300°C ugn så att de börjar bli svarta, vänd dem efter hand så de får färg på alla sidor. Lägg de rostade paprikorna att svalna i en täckt skål. Skala och kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Dela sardellfiléerna längs med, dela upp tonfisken i mindre bitar. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Skölj sallaten och slunga den ordentligt, riv romansallaten i mindre bitar. Tudela tomaterna och hacka schalottenlöken fint. Blanda en vinägrett på rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Blanda sallatssorter och vinägrett i en skål. Lägg upp på ett par stora flata tallrikar och dekorera med övriga ingredienser. Servera med två goda bröd, ett fast och ett flytande. Det senare kan ersättas med vatten eller rosévin (sic!).

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s