De färserade tomaternas torsdag

Palsternackan skyggar inte för att fira. Det krävs inte nödvändigtvis några stora åthävor, även en vanlig torsdag med vanlig mat kan bli något speciellt bara man uppmärksammar den. Detta tack vare att Palsternackan upplyser läsaren om ett flertal nya gastronomiska högtidsdagar.
Man kan faktiskt se Palsternackan som föregångare för ett företeelse som stundtals blivit problematiskt – den ständigt ökande mängd ”dagar” som skall firas. Ett exempel, 1999 instiftade det livsmedelsindustridrivna Hembakningsrådet Kanelbullens dag för att uppmuntra till folk att baka mer hemma. Det finns inga säkra belägg för att de var inspirerade av Palsternackan men jag vill gärna tro det, vem kan väl undgå att bli inspirerad av den? I vart fall dröjde det inte länge förrän den kommersiella bagerinäringen kidnappade dagen för att sälja helt vanliga kanelbullar medan Hembakningsrådet stod med bagarbyxorna nere. Någon större risk att Palsternackans ”Braxsöndagen” eller ”Råkdagen” skall annekteras torde ej vara överhängande, däremot kan man ju tänka sig företag och andra organisationer som skulle vilja påverka vad som äts i ”Internationella veckan” eller sommarens ”Grillsöndagar”.
Tomaterna då, undrar någon, vad hände med de färserade tomaterna? Just det ja! Jag gröpte ur tomterna, fyllde dem med nötfärs smaksatt med oregano, riven parmesan och finhackad purjolök och ugnsbakade dem på medeltemperatur en knapp halvtimme varefter jag vred upp ugnstemperaturen, toppade tomaterna med riven parmesan och gav dem lite färg i ugnen. Denna något pizzasmakande anrättning fick på tallriken sällskap av bröd och i magen av pilsner. Eftersom dottern sov och hustrun är bortrest, dock ej i Mölle, fick jag själv sällskap av Povel. Kanske inte den mest spektakulära anrättningen i Gastronomariumet men schyst torsdagskäk, och med hänseende till den ringa arbetsinsatsen var det rentav succé.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

En kommentar till De färserade tomaternas torsdag

  1. Karinko skriver:

    Nu råkar kanelbullens dag sammanfalla med u.t:s födelsedag vilket är utmärkt då jag alltid får fika då, oavsett om folk vet att jag fyller år eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s