Recept 110220

Inkokt sjurygg och sjuskinnsgröt
2 portioner
1 rejäl stenbit (sjuryggshanne), 1,5-2 kg: Be fiskhandlaren flå den om du inte vill göra det själv.
1 gul lök
1 morot
10 cm purjolök (det vita)
10 vitpepparkorn
1 knippa dill
vatten
vitvinsvinäger
salt

Skär av huvudet och stjärtfenan, öppna buken och tag försiktigt ut lever och mjölke, den senare ser ut som ett knippe vita rosetter. Skär igenom den tjocka huden, men ej i köttet ,framifrån och bak på ryggsidan. Flå fisken genom att föra in ett par fingrar mellan hud och kött. Skär bort slaksidorna och skär fisken i 2 cm tjocka skivor.
Tillsätt så mycket vatten i kastrullen att sjuryggsbitarna kommer bli täckta samt 3 msk vitvinsvinäger och 1 msk salt per liter vatten. Lägg i grönsakerna skurna i bitar, koka upp och låt sjuda 10 minuter minuter. Lägg fiskbitar och mjölke i lagen och sjud 6 minuter, låt kallna i spadet. Levern sjuds för sig i lättsaltat vatten. Server den kalla sjuryggen med levern skuren i skivor, mjölken, kokt potatis och t.ex. dillmajonnäs.

Sjuskinnsgröt

2 portioner

4 dl risgrynsgröt
2 dl strösocker
malen kanel

Smält strösockret till en gyllenbrun karamell och häll ut på Silpat eller bakplåtspapper på en plåt. När karamellen svalnat pulvriseras den i absolut torr mixer. I ett par vackra glas, t.ex cocktailglas, varvas sedan den ljumma gröten med det pulvriserade sockret och lite malen kanel. Allt socker går inte åt till två personer men det är enklare att göra en lite större sats.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s