Recept 110222

Räkpilaff
2 portioner

500 g räkor
3 msk neutral olja
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 långkornigt ris
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
10 svartpepparkorn
harissa
1-2 fänkål
10 cocktailtomater
1 citron

Skala räkorna. Bryn räkskalen i lite olja. Klicka i tomatpurén och stek en knapp minut under omrörning. Täck med vatten, tillsätt lagerblad och vitlök, sjud en dryg halvtimme och sila.
Mortla spiskumminfrön, korianderfrön, anis, fänkål och svartpeppar. Finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlök med ett par nypor av kryddblandningen och en liten klick harissa. Tillsätt riset och stek en liten stund under omrörning. Tillsätt räkfonden och koka riset ca. 20 minuter, smaka av med salt, peppar, citron och lite mer av kryddblandningen. Skär cocktailtomaterna i kvartar, dela upp fänkålen i småbitar. Blanchera fänkålen i lättsaltat vatten några minuter tills den är mjuk men spänstig, kyl i isvatten. Rör i fänkål och tomater i det färdigkokta riset så att de blir varma, vänd till sist i räkorna och servera pilaffen tillsammans med en sås på citronsaft, kryddblandning och harissa.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s