Recept 110228

Hummern Armoricaine

2 portioner

2 levande humrar à 500 g styck
8-10 cocktaitomater
1 schalottenlök
1 cl calvados eller cognac
1 stjälk persilja
2 dragonstjälkar eller 2 tsk dragon inlagd i vinäger
1 dl vitt vin
1 dl fiskfond
50 g kallt smör
(1-2 msk tomatpuré)
olivolja
harissa
salt
peppar
citronsaft

Dela humrarna längs med och pilla ut tarmen, spara de gröna inälvorna till redningen. Knäck klorna men tag inte av skalet. Skålla, skala, kärna ur och finhacka tomaterna. Skala och finhacka schalottenlöken. Salta och peppra hummerbitarna och bryn dem hastigt i lite olivolja. Tillsätt tomat-, och lökhack och fortsätt steka ett par minuter. Häll på calvados eller cognac och bränn av. Tillsätt persilja, dragon, vin och fond och låt puttra i 15-20 minuter – pass på så inte hummern blir överkokt. Tag ut humrarna och plocka försiktigt ur dem ur skalet och håll dem varma. Krossa skalen i mortel och lägg tillbaka i kastrullen, tillsätt ev. lite mer vatten. Koka ihop såsen till hälften, sila av såsen, häll tillbaka i kastrullen och red med hummerinälvorna blandat med 1 msk smör och 1 msk vetemjöl. Späd såsen med lite vatten om den är för salt och/eller tjock. Montera såsen med det kalla smöret skuret i tärningar och smaka av med lite harissa, citronsaft, peppar och eventuellt salt. Om såsen inte har den rätta röda fägen kan 1-2 msk tomatpuré tillsättas. Häll såsen över de varma hummerbitarna och servera med pilaffris eller gott bröd samt sallad.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s