Recept 110302

Lejonhuvuden – Shitzitou
500 g fläskfärs
10 hackade vattenkastanjer
2 cm färsk ingefära
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk mörk soja
1 msk ljus soja
1 msk Shaoxingvin (eller halvtorr sherry)
salt
neutral olja till stekning
8-10 kålblad (savoy- eller salladskål)
1-2 tsk potatismjöl

Buljong
0,5 liter vatten
1 skvätt koncentrerad höns- eller köttfond
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
1 salladslök eller liten bit purjolök
1 msk soja
salt

Finhacka purjo- och vitlök samt ingefära, hacka vattenkastanjerna lite grövre. Blanda med fläskfärs, mörk och ljus soja, Shaoxingvin (alternativt sherry). Arbeta smeten smidig och provstek och smaka av med salt. Forma till ganska stora köttbullar, ca. 4 cm i diameter och stek bullarna i neutral olja så att de får yta men inte är genomstekta. Lägg undan köttbullarna och deglacera stekpannan med vatten som hälls i en kastrull, totalt skall det bli 0,5 liter buljong. Tillsätt soja, och fond samt vitlök, ingefära och salladslök skurna i skivor, koka upp buljong och låt den puttra 15 minuter. Sila av buljongen och koka upp den igen, smaka av med salt. Skär bort nerven på kålbladen, strimla kålen och lägg i buljongen. När kålen puttrat i 5 minuter tillsätts köttbullarna och det hela får puttra ytterligare 20 minuter. Tag upp köttbullarna och red buljongen med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Lägg upp köttbullar och kål i karott och häll såsen över.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s