Mor Selmas Semla

En gastronomisk trend som nog egentligen är starkare idag än 1987 är att vara trogen säsongen. I detta hänseende får Palsternackan betecknas som en föregångare som förespråkar att man njuter råvaror från vårt tempererade klimat under den tid på året då de är allra bäst. Inte nog med att det är noga med de säsongsrätter som kan motiveras med när råvarorna är bäst, Palsternackan är dessutom benhård med de där gammaldags idéerna att viss mat skall njutas vid vissa tillfällen och inte när som helst. Det spelar liksom ingen roll att Gustav Vasa hystade ut katolicismen med buller och bång, icke-lutheranska fasterelaterade måltidstraditioner som ärtsoppa på torsdagarna och fettisdagsbulle på Fettisdagen är fasteetsade i Palsternackans Gastronomarium. Och detta, mina vänner, är något jag gillar skarpt! Jag är ju i ärlighetens namn ganska gubbigt motvals och hyser inte bara skepsis utan rent av agg emot de som saluför fastlagsbullarna för tidigt. Så när är det egentligen rätt tid på året att njuta fastlagsbullar? Naturligt nog under fastlagen. Och när är då det? Tre (3) dagar innan fastan, vilken som bekant börjar 46 dagar innan påsk. Att äta fastlagsbulle i mellandagarna kommer alltså inte i fråga, inte ens om man håller sig till den svenska postreformatoriska inställningen att äta semlor samtliga tisdagar i fastan med start på fettisdagen.
Men vad säger då Palsternackan om själva maträtten? Dagens semla är inte vilken som helst utan ”Mor Selmas”, vilken särskiljer sig från andra genom det extremt höga mandelmasseinnehållet, bruket av gräddmjölk för hetväggsbadet samt att den med en femårings argumentationsteknik helt enkelt är ”bäst”. Semla mor Selmas eller ej, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, kärt barn har många namn och det äldsta svenska namnet för bakverket i fråga är hetvägg, ett namn som kommer från tyskans
heisse Wecken, d.v.s. heta kilar eller bullar. Kilformade semlor tillhör kanske inte vanligheten idag men min svärfar, som var på besök dagen till ära, berättade att han stundtals serverades detta hos sin farmor som barn. Semlan skars i kilar innan den överhälldes med het mjölk och fick med denna åtgärd än mer ändträ vilket ökade absorptionen och därmed göttighetsfaktorn .

Palsternackan berör inte bara rättens utformning, i början av Palsternackan finns det en mycket informativt sammanställning, inklusive en summering på engelska, av ”Berömda svenska kungar döda i matslag”. Föga överraskande behandlas främst Erik XIV och Adolf Fredrik, den senare intog ju sin sista måltiden på fettisdagen 1771 då han förutom massor av hetvägg konsumerade surkål, kött med rovor, hummer, kaviar och champagnevin. Har själv deltagit i en iscensättning av just detta matslag i det att jag var med om att skriva manus till Medicinarspexet ”Bellman”, där min svåger axlade rollen, med tillhörande ”fat-suit”, som gourmandkungen Adolf Fredrik. ”Fågel, fisk eller fläsk?”, frågade han sig och reflekterade vidare att ”fläsk, det är gott det!”.
Efter den verklige kungens död föreslog skalden Johan Gabriel Oxenstierna att fettisdagen skulle förbjudas och att hetväggen skulle drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord. Så blev det lyckligtvis inte, det hade varit väl långt att gå även för en gubbe av min kaliber. Dagens hetvägg kom i två versioner, dels en konventionell med mandelmassa och till hustrun en mandelfri med pistaschkräm. Båda versionen gick ner med förnöjsamhet.
Medan Adolf Fredrik fick livet ändat av en ljuvlig fluffebulle fick Erik XIV nöja sig med att avsluta sin levnadsbana medelst ärtsoppa. Kanske hade det inte slutat så snöpligt om hans frieri till Elisabet I fått ett bättre mottagande. Då hade han kanske fått ”Steak and kidney pie” som sista måltid istället, eller ”Njurpajen Torbjörn” som den betitlas imorgon i Palsternackan.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mor Selmas Semla

 1. Erik XIV skriver:

  Välskrivet och mumsigt! Ett bra inlägg om ett svårt ämne och med mycket pregnant prosa.
  Eder etc etc

  P.S. Förresten var det inte alls så det gick till…

 2. A-K skriver:

  Hjälp, vad du skrämdes i dagens avsnitt!
  Hejar ju på dig, du är grym!
  Du får länka bloggen till facebook så man kan gilla dig… 😀
  Lycka till i fortsättningen!

  • palsternackan skriver:

   Sorry, men det är ju uppenbart att den som hamnar i eliminering får mer uppmärksamhet 😉
   Skall definitivt kolla upp den där fejja-länkningen, tack för tipset! och tack för lyckönskningen!

 3. Hans skriver:

  Se där! En dags sjukfrånvaro satte fart på logorrén! Väl snidat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s