Den ymniga råkostsalladen

Den som säkrar sin födotillgång enligt anvisningarna i Palsternackan behöver sällan äta upp sina grönsaker, i vart fall inte såhär under vintertid. Givetvis står det var och en fritt att komplettera kött- och fiskrätter med i stort sett vilken vegetabilisk ingrediens som helst men senast det verkligen beordrades grönsakskonsumtion var det Nizzasallad som stod på menyn, och även om det är mycket grönt i den är sardeller, tonfisk och ägg viktiga komponenter. Nizzasalladen var dock något av en alarmsignal för växtvärldens representanter, vinterns ratade grönsaker har dock samlat sig, likt på Gadaffi lessa libyer, och revolterar idag mot de animaliska tallrikarna. Plötsligt ses rårivna rotsaker stå som herrar på täppan!
Likt tillämpandet av demokrati var det först i början av 1900-talet som ej tillagade grönsaker, efter fransk förebild, slog igenom på alvar. Innan dess hade man tillagat i princip alla grönsaker, även sallat, på svenska restauranger. När man först började servera råa grönsaker fann restauranggästerna detta så skrattretande att det i matsalen hördes råmanden och gnägganden.
Under min uppväxt uppfattade jag att råkost primärt lanserats som nyttig mat, hälsoargumenten var starka skäl för många att ge sig på denna typ av kost. I viss mån gränsade den då till det ”alternativa” då den ju bröt mot kött-och-potatis-normen och självklart torde det funnits rätt många råkostbelackare som försvarade sin traditionella kost. Kanske gav den senare med sin, verkliga eller upplevda, relativa onyttighet extra njutning till de som åt den just i kraft av att var ”onyttig”, en förbjuden frukt. Med tiden har råkosten först normaliserats och serdermera fått högre status. Trenden att skiva födoämnen mycket tunt och benämna dem ”carpaccio” har måhända bidragit till att höja statusen på råa grönsaker på restaurangmenyer, även om det kan argumenteras att uppfinningshöjden i detta inte så mycket ligger i att skiva dem tunt utan att använda ett tilltalande namn. Jag skulle dock tro att råkostens höjda status inte så mycket kan förklaras av capacciofieringen av grönsakerna som en annan trend –
raw food. Med förespråkare som Roxanne Klein, som i början av 2000-talet drev restaurangen Roxanne’s utanför San Fransisco, har råkosten blivit obändigt hipp och trendig. Förutom hälsopåståenden kopplas raw food till hållbar utveckling, även det ett begrepp på frammarsch.
Dagens måltid enligt Palsternackan intogs i lunchmatsalen på min arbetsplats, ett ställe väl lämpat för detta eftersom de brukar ha en välsorterad salladsbuffé. Så även idag; grovt rivna morötter och palsternacka, isbergssallt, gröna ärtor, majs, vitkålssallad, purjolök och solrosfrön. Var lite orolig att de lockande marinerade champinjonerna skulle varit upphettade bortom råkoststatus men lyckligtvis var de otillagade. Det blev verkligen inte så dum mat, riktigt gott! Visst fick käkmusklerna, som annars främst motioneras i samband med tal, en välförtjänt omgång, och nog började det kurra i magen lite tidigare än vanligt på eftermiddagen men det var snabbt botat med ett äpple. Hade tänkt att jag skulle få återhämta lite av den späkning jag förlorade då jag fuskade med havreavkoket men kan ej påstå att jag led några svåra kval när råkosten tog makten.
Råkostrevolten är dessvärre snabbt nedslagen av Gastronomariumets köttsliga härskare, imorgon får lökarna finna sig att tämjas av gräddkokning och att bli ställda under de grillade fläskkotletternas överhöghet medan råkosten blir tallriksförvisad till täppan och tappar sin herrestatus. Men de kommer åter vad det lider.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s