Recept 110312

Katrinplommonsufflé

6 portioner

6 portionsformar, 8 cm i diameter och 4 cm djupa

40 g osaltat smör
40 g vetemjöl (ca. 2/3 dl)
2 dl mjölk
80 g äggula (ca. 4 st)
20 katrinplommon
150 g äggvita (ca. 5 st)
1 tsk citronjuice
40 g strösocker (ca. 3 msk)
osaltat smör och strösocker till formarna
florsocker

Smöra formarna noggrant med osaltat smör, det skall gå hela vägen upp över kanten, och sockra dem. Ställ formarna i frysen.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme vispa ner mjölet och låt det fräsa en liten stund. Vispa ner mjölen och koka upp under omrörning. Koka smeten några minuter så att den börjar lossna från kanterna. Tag kastrullen från värmen och låt smeten svalna.
Vispa äggvita, citronjuice och 1 msk socker på mellanhastighet med elvisp tills det börjar bli ett skum. Tillsätt då resten av sockret och vispa på högsta hastighet till det blir ett styvt skum, man skall kunna vända den upp-och-ned utan att det rinner ur, ställ åt sidan
Finhacka katrinplommonen. Vispa ner äggulorna en i taget i den avsvalnade smeten och tillsätt de hackade katrinplommonen.
Vänd ner 1/3 av äggviteskummet i katrinplommonsmeten och rör det slätt. Vänd försiktigt ner resten av äggviteskummet så det blir en homogen men lätt och luftig sufflésmet.
Tag formarna ur frysen och häll i smeten formarna. Stryk av överflödig smet, toppen på suffléerna skall vara slät och formarna fulla. För en liten vass kniv runt formen så att toppen av suffléerna lossnar från formarna. Om så önskas kan suffléerna förvars i kylskåp upp till 4 timmar innan de gräddas.
Grädda suffléerna 12-13 minuter i ugn 200°C. Tag ut suffléerna, pudra över lite florsocker och servera genast.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s