Ni är bortbjuden till Tärnblads på djupfryst hjort och burksvamp

De flesta av Palsternackans påbud är faktiskt ganska enkla att leva upp till, de känns bara som en hjälp på vägen, en sorts prenumerationsmatkasse fast utan själva kassen med mat och som regel även utan recepten. Men en matsedel är det likväl, och en varierad sådan som stöd och inspiration för att undvika en allt för uttjatad kost. Lökdolmarna, Nizzasalladen och Lejonhuvudena är bra exempel på välsmakande och i sig inte överdrivet komplexa måltider men likväl sådana som jag inte skulle haft en tanke på att laga vore det icke för den goda Palsternackan. Sedan finns de lite mer krävande delar av matsedeln där man får höja ansträngningsgraden ytterligare ett snäpp genom att besöka specialbutiker, innovera i köket eller ställa till med bjudning med flera rätter. Njursautén, Kyparegrytan och MASKERADEN med den kalla kokta laxen kan tjäna som exempel på dylika neddykningar i Gastronomariumet som är så mycket mer givande i det att de breddar ens gastronomiska repertoar, ger en makten över hur receptet skall se ut och inte minst glädjen att dela sin måltid med andra – den kanske högsta kvalitet man hittar i människors födointag.
Dagens anvisning i Palsternackan; ”Ni är bortbjuden till Tärnblads på djupfryst hjort och burksvamp” lägger ytterligare en svårighetsgrad till det kära Palsternacksbetinget i det att någon annan, förslagsvis Tärnblads, skall bjuda hem en och dessutom servera en meny som är tämligen detaljstyrd. Vill man leva i enlighet med allmänna sociala konventioner är det inte lätt att bjuda in sig själv och dessutom bestämma vad som skall förtäras, det behöver man inte heta Ribbing för att veta. Trogna iakttagare av undertecknades försök att leva genom Gatronomariumet känner dock redan det Alexanderhugg varmed aftonens Gastrogordiska knut löstes – tävlingen om vem som skulle bli aftonens Tärnblads var hård och jämn men ett segrarpar korades, ett segrarpar med tillgång till alldeles egen kamera med TV4-logga. Ett sådant erbjudande gick inte att motstå just denna vecka då jag precis gått miste om allmänhetens etermediala ögon i det att mitt deltagande i Sveriges Mästerkock, den plattform för uppmärksamhet som lockat så många läsare till detta forum, slets bort från under mina fötter, låt vara av mig själv.
Nåväl, spända av förväntan anlände vi till herrskapet ”Tärnblad” på barnfamiljsmässigt rimlig tid i förhållande till den utsatta (tiden). Till skillnad från sin ystre storebror sov fröken Tärnblad sött vid vår ankomst, precis som vi planerat att vår egen lilla tösabit skulle gjort men som naturligtvis inte var fallet. Stor sak i det, de små trivdes utomordentligt väl tillsammans under det av vi avnjöt en läskande fördrink och de gjorde oss även sällskap vid bordet till förrätten, mumsande på glass respektive smörgåsrån. För oss vuxna var det dock andra bullar; på en smörigt knaperstekt råraka, ni vet den där sortens potatiskaka som har såväl identitet som karaktär, tornade en rejäl spole löjrom ackompanjerad av gräddfil, rödlök och dill och till detta fylldes glasen med champagne! Vilken utsökt start på måltiden, den knapriga rårakan, med den karamellmaltlikande sötma som framträder efter långsam smörstekning, kontrasterade till romens sälta, rödlökens bett gav kiki till gräddfilens bouba – Utsökt! (Refererade förvisso till kiki/bouba bara för några dagar sedan men allt för få har följt denna underhållande länk så jag nödgas nämna den igen).
Medan avkomman förpassades i horisontalläge fortgick beredandet av huvudrätten och lagom till att de små sussade sött tittade hjortsteken fram ur sitt daglega av aluminiumfolie. I enlighet med Palsternackans anvisningar hade den väckts ur sin hib
ernering och därefter varsamt tillagts på låg temperatur, något som resulterade i ett mycket mört och härligt rosa kött. Gott sällskap hade den också; ugnsbakade rotsaker med färsk rosmarin, feta och honung, smörslungade sockerärtor, svartvinbärsgelé samt en gräddig sås med rosmarin, enbär och lite rosépeppar torkad trattkantarell.
Mer var dock att vänta, värden fick efter för- och huvudrätt fokusera på sin roll som barista och överlåta köket åt värdinnan som förfärdigade en av sin barndoms favoriter;
glace au four. Att fyra personer som först smort kråset med löjrom och hjortstek sätter i sig en liter glass med hallon, havrebotten och mar
ängtäcke är knappast sunt men gott!
Sammanfattningsvis njöt vi storligen av mat, dryck, sällskap samt den inte minst den spirituella
konversation som synergistiskt uppstår då övriga komponenter är på topp. Aftonens Tärnblads var värdiga vinnare och Palsternackan har tagit ett nytt steg i det att vi även vidgat umgängeskretsen. Tack för maten!
Söndagsmiddagen, fiskpudding med skirat smör, skall dock avnjutas under mer vardagliga former i hemmets lugna vrå.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ni är bortbjuden till Tärnblads på djupfryst hjort och burksvamp

  1. Andreas skriver:

    ”Medan avkomman förpassades i vertikalläge” .. men sedan fick de ligga ned och sova också va? 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s