Fiskgrytan med grädden och tomaterna

Palsternackan lämnar ett tämligen öppet startfält för denna måltid – fisk, grädde och tomat, har man bara de tre är grytan inom räckhåll. Hemligheten, om något såpass allmänt känt nu kan betecknas hemligt, med en bra fisksoppa eller -gryta är en god buljong. Vare sig grädde, smör eller vin kan kompensera en undermålig buljong, själva fisksmaken måste vara grunden i maträtten. Lyckligtvis är det vare sig någon överdrivet svår eller tidskrävande uppgift att koka en god fiskbuljong, och inte behöver man slaviskt följa något recept heller.

Det är i princip bara ett aber med fiskbuljongen – att få tag på de nödvändiga fiskskroven. I många moderna fiskdiskar vare sig rensar eller filéar man merparten av den fisk man säljer, den kommer färdigfiléad från någon central enhet. Precis denna situation insåg jag förelåg då jag köpte fisk till den gräddiga grytan, jag valde kummel- och laxfilé och insåg när jag gått därifrån att jag inte hade några ben till fondkoket. Återvände strax till fiskdisken men som jag misstänkt av den helfiskbefriade disken fanns det inte heller några skrov på plats. Funderade ett tag på ett att ta till knepet att koka musslor att lägga i soppan och använda musselspadet som buljong. Mitt senaste musselinköp, med ett flertal krossade och frostskadade musslor, gav dock ingen mersmak så för dagen kändes det inte som det mest lockande alternativet.

I frysens innersta gömmor fanns dock en liten souvenir från Trekungamiddagen – resterna av den härligt mustiga fond på hummer- och havskräftsskal som förgyllde den pocherade rödtungan. Som bas till grytan med schalottenlök, morot, palsternacka och rotselleri fungerade den riktigt bra medan små cocktailtomater och citron gav nödig syra för att kompensera sötman från skaldjurfond och rotsaker. Sådant sällskap är inte det sämsta för kummel och lax och en topping av några knapriga krutonger, lite persilja och salladslök satte spiken i kistan. Så åt man för mycket ännu en gång, Palsternackan har många goda sidor men är inget vidare på att förbereda en på beach 2011.

Kanin lär ju vara magert dock, imorgon biter Stampe i gräset för att dyka upp i en frikassé.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s