Marzipanskivorna, tunna, på lika tunna äppelskivor, syrliga, med det goda rödvinet…

Den tyska hansastaden Lübeck är ett traditionellt centrum för marsipantillverkning. Enligt en sägen var det där, under en stor hungersnöd 1407, som marsipanen uppfanns. Invånarna fann ett magasin med mandelsäckarna och skalade och skållade mandeln och stötte den till en massa med honung. Det är inte den enda europeiska varianten av hur marsipanen först blev till, det lär finnas liknande historier från såväl Italien som Spanien. I själva verket rör det sig dock om en import till Europa, marsipanen är en uppfinning från mellanöstern som blev populär i västerlandet i samband med att korsfarare återkom hem efter korstågen.

Fettisdagen nämnde jag Medicinarspexet ”Bellman” där min svåger spelade den trinde gourmanden Adolf Fredrik som avnjöt en fastlagsbulle stunden innan han kolade vippen. Ytterligare ett tag innan dess, i vart fall i spexet men mer oklart om så även i verkligheten, var sagde härskare på jakt efter just en marsipangris sjungandes på Marsipansvinsvisa som slutade med stroferna:

”Asagudarna var kloka
Åt Särimner hela dan
Men Särimner måste koka
Varför inte marsipan
Åh jag önskar så jag hade Särimner av marsipan”

Marsipangris, och för den delen den enklare utformade marsipanlimpan, är de vanligaste sätten jag ätit marsipan på. Titeln på dagens måltid kommer från ett citat av Johann Georg Niederegger, ”Ena sättet att äta marzipan är tunt skivad på lika tunna äppelskivor, syrliga, med ett gott rödvin”. 1806 grundade han det Lübecksa marsipanhuset som bär hans efternamn så visst kan det vara väl värt att pröva att äta marsipan på just hans manér.
Hur fungerade då Nidereggers rekommendation om hur marsipan bäst njutes? Jotack, det var verkligen ingen dum kombination, i all sin enkelhet. Texturmässigt kontrasterade äpplets krispighet fint mot den mjuka marsipanen, och rödvinet, som jag hade gissat skulle vara allt för surt till marsipanen fungerade bra, kanske på grund av att bittermandeln gör att den upplevs som mindre söt.

Inför morgondagen blir det annat klassiskt gott än just marsipan eftersom det står fisksoppa på menyn. En gräddig sådan, med tomat.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s