Lindströms biff

Enligt Ragnar ”Joppe” Jospehson, mannen som lånade sitt smeknamn till gårdagens Joppes räksallad, blev Lindström bortglömd medan färsbiffen som bär hans namn lever kvar. Och det kan nog stämma, i vart fall finns det en hel hoper teorier om varifrån den Lindströmska biffen fått sitt namn. Var det måhända källarmästare C.G. Lindström, som innehade restaurang Gyldene Freden kring förra sekelskiftet som har lånat sitt namn till rätten? Eller är den kanske uppkallad efter Karl Gustav Lindström, skådespelare och komiker i 1800-talets Stockholm? Karl Adam Lindström, redaktör för Nya Dagligt Allehanda under samma tid som hans namne Karl Gustav beträdde tiljorna, sägs ha varit ordinerad att äta råbiff av hälsoskäl. Han lär haft svårt att fördra detta varför han rörde ihop biffen och skickade ut den i köket att bli uppstekt, men var det han som låg bakom namnet? Maria Kristina Lindström som drev cafét tysta Mari på Regeringsgatan i Stockholm under 1840-talet har även hon fått äran av att ha skapat biff à la Lindström.

Många olika teorier således, men den kanske mest vedertagna är den om finlandssvenske löjtnanten Henrik Lindström som 4 maj 1862 anlände till Kalmar där han tog in på hotell Witt. Väl i matsalen kallade han till sig hovmästaren och beställde en rejäl skrapad råbiff med alla tillbehör. När maten kommit in blandade han ihop det hela och skickade det åter ut i köket för att få biffen uppstekt.
Det må nu vara hur det vill med denna maträtts etymologi, rätt tillagad är det i mitt tycke en duktigt mumsig färsrätt. Inget jag brukar laga själv dock, lite underligt kanske med tanke på min fäbless för pannbiff. Nu var det i vart fall dags att röra samman nötfärs med ägg, kapris, finhackad inlagd rödbeta samt finhackad kokt kall potatis. Eftersom jag hade ätit en redig patémacka tidigare under aftonen åt jag den som vickning med bara lite sallad och brynt smör som tillbehör – delikat!

Med hälften av rätterna i namnveckan avklarade blir det imorgon ett avbrott för själva avslutet av herrmiddagen – Hummern och rosorna till mor.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s