Findus grönsakssoppa

Säga vad man vill om Palsternackan men den erbjuder i vart fall variation i kosten. Ena dagen föreskrivs hummer, nästa burksoppa. Ganska skönt får man erkänna, att inte varje måltid blir en tidskrävande jakt på nya gastronomiska höjdpunkter, då och då kan man behöva koppla av och vara en kulinarisk slacker. På den tiden, det känns märkligt länge sedan, innan dagens rätt stod att läsa i Palsternackan hände det att det att vi åt burksoppa när fantasin tröt och vi ville ha något snabb- och lättlagat. Favoriterna har nog varit svampsoppa och tomatsoppa, den förra som regel upphottad med knaprigt bacon och stekta champinjoner, den senare även den med bacon men med stekta cocktailtomater och kanske lite vårlök. Just upphottandet är det som lyfter ett genomtrist helfabrikat till en tämligen schyst måltid. Det är lite ”koka soppa på en spik” ju mer man lägger till att klicka i eller äta bredvid desto bättre och mer identitetsfull blir soppan.

Till skillnad från en del andra burk- och påssoppor kan jag inte dra mig till minnes att jag öppnat en förpackning av Findus grönsakssoppa tidigare. Vad burken innehåller hade nog varit tämligen lätt att avgöra bara genom att lukta på den, den luktar helt enkelt grönsakssoppa, väldigt mycket grönsakssoppa. Doften är även en god indikation på smaken, Findus grönsakssoppa smakar lika mycket grönsakssoppa som den luktar. Och inte dåligt på något som helst vis, men möjligen aningens slätstruket, lite uddlöst. Det är dock inte smaken utan utseendet som utgör den största utmaningen för Findus grönsakssoppa, konserverade grönsaker tenderar att tappa det mesta av färgen. Till serveringen försökte jag råda bot på tillkortakommandena avseende både smak- och utseende enligt ”soppa på en spik”-principen. Med några bitar nykokt blomkål, små tärningar av knaprigt rökt fläsk samt lite färsk timjan blev soppan helt ok och såg dessutom avsevärt bättre ut, även om det är svårt att råda bot på sorgligt gråa ärtor och dassigt sladdriga morotsbitar. Ehuru en acceptabel lunch, som utgångspunkt för ”soppa på spik” kommer Findus grönsakssoppa inte kunna hävda sig mot husets favoriter tomat- och svampsoppa. Däremot var den en välbehövlig paus i HCHF-kosten inför nästa grädd- och kolhydratstinna nedslag i Gastronomariumet – Bellmans pytt.


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Findus grönsakssoppa

 1. Linda skriver:

  HCHF *skratt*. Var du fullständigt medveten om att Palsternackan förordade en på alla plan högenergetisk kost redan när året startade, eller har den insikten liksom smugit sig på allt eftersom? Både dina (och din frus!) inlägg är mycket roande och lärorika. Läser din blogg med största nöje.

  • palsternackan skriver:

   Tack för de fina komplimangerna!
   Förvisso hade jag lite koll på vilken sorts mat som serverades men hade inte förutsett dess förödande inverkan på årets badsäsong. Som hustrun uttryckte det, vi får hålla oss i vassen i år.

 2. Susanna skriver:

  Ja, ni får ha invägning i slutet av året och se om det är något att rekommendera att sätta i Diet-hyllan här på jobbet. En annan pimpad soppa är ju Keldas sparris i tetra med… (spänningsmusik) färsk sparris, som vi tycker funkar bra som nödmat. Med lite bacon kanske den kan bli ngt även för dig 😉
  Kram till hela familjen från syrran

  • palsternackan skriver:

   Tyvärr missade vi att väga oss och ta midjemått vid start, kanske lika bra förresten. Bra tips med sparrissoppan, tror t.o.m. det kan funka för oss även utan bacon. Kram!

 3. Karinko skriver:

  Ni får iaf trevligt sällskap i vassen av undertecknad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s