Den rökta laxen i sitt spenatsköte. Äggen är förlorade och Dopfen tappad i glasen.

Härligt säsongsanpassad mat enligt Gastronomariumet; spenat, förlorat ägg och rökt lax. En värdig start på det Palsternackiga påskfirandet som bullar upp med duktiga mängder ägg hela helgen. Vårt påskfirande startade med en resa till Karlskoga för att hälsa på härliga familjen R. Det är ju några sega mil från Mölndal men vädret var bra, vitsipporna lyste vitt i vägkanten och tösabiten tog sig en dryg två timmar lång tupplur.

Hade lite funderingar på hur dagens Palsternacksmat skulle serveras, framför allt hur spenaten skulle tillagas. Kom fram till att rätten vann mest på att lagas på rå babyspenat med vinägrett, ett par skivor kallrökt lax och ett förlorat ägg. Hade tankar på om man skulle ha någon sås förutom vinägretten men insåg att den krämiga äggulan ger just en sorts sås. Unga fröken R, mycket matintresserad inte minst med tanke på att hon blott uppnått sex års ålder, är väldigt förtjust i sparris och äskade att gröna sådana skulle inkluderas i rätten. Jag har tidigare gjort henne nöjd med grillad sparris så en sådan förfrågan säger jag inte nej till, dessutom passar det ju utmärkt säsongsmässigt och med övriga ingredienser.
En mycket lyckad förrätt blev det, laxens feta sälta kompletterades bra av spenaten med sin vinägrett och den krämiga äggulan. Och att lägga till grön sparris var riktigt bra, faktum är att det här är en av de rätter i Palsternackan som jag med glädje kommer laga igen till våren någon gång.

Äggtemat håller vi kvar även imorgon, då blir det ägg Benedict. Och äggtoddy.

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den rökta laxen i sitt spenatsköte. Äggen är förlorade och Dopfen tappad i glasen.

  1. Karinko skriver:

    Tackar allra ödmjukast för besöket. Du, frugan och den lilla duracellmänniskan förgyllde vår påskhelg. Och spenatskötet var utmärkt, så också övriga läckerheter. Och: eftersom ni hälsar på oss… du vet. Vi syns!

  2. Smådjurspansargeneralen skriver:

    Finfint recept! Jag och kamrat Roger blev så till den milda grad sugna på spenatsköte att vi kopierade rätten rakt av till vårt trevliga 2-manskalas om den ljumma påskaftonen. Den förlorade gulans temperatur kunde ha varit aningen högre men det blev en utmärkt vårlätt rätt efter charkuteriamuserna (jo, det bjöds på köttpinne).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s