Det kokta Hönset med rotsakerna och persiljesåsen

Gamla hönor har inte lätt att marknadsföra sig i dagens kyldiskar. Det kan väl hända att man hittar dem i frysen men färska fjäderfän är som regel kycklingar. Med tanke på mängden ägg som konsumeras, bara under Palsternackans påsk gjorde jag av med närmare ett gross, bör det ju avverkas en hel del hönor. Vart dessa tar vägen är inte lätt att veta men om de inte exporteras antar jag att de använd industriellt, t.ex för att koka buljong.

Det attraktiva med hönor är mustigheten, vad de förlorar på mörhet och köttmängd tar de igen i smak. För att göra värphönsens kött ätbart, och för att locka fram de inneboende aromerna, krävs ett hederligt gammaldags långkok. Belöningen är en otroligt smakrik och mustig buljong som kan användas i soppor eller såser.
Funderade ett tag på att nöja mig med vanlig kyckling men hörsammade Palsternackans bud och införskaffade ett par värphöns på Saluhallen. Tillsammans med lite lök, vitlök, morot, selleri, lagerblad, vitpeppar, timjan och en större dos tid blev det mycket riktigt en utsökt buljong. En del av den silade buljongen användes till att göra en persiljesås medan resten kokades upp med tärningar av lök, rotselleri och morot samt större bitar palsternacka. Slutresultatet; hönslår och dito bröst med buljongkokta rotsaker och persiljesås. Milt men ändå mustiga och komplexa smaker, tyvärr visade sig vissa palsternacksbitar vara lite bittra varför de kasserades. Gott, men hur mäter de sig mot böcklinglådan?


Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s