Gazpachon Andaluz med gur- och paprikorna, hela spanska köret!

¡Olé! Ytterligare ett tecken på vårens ankomst och därmed Palsternackans större fokus på grönsaker – gazpacho på menyn. En lätt och fräsch grönsakssoppa, förtjockad med rivet bröd och uppfriskad med pigg syra från sherryvinäger. Det är lika bra att bekänna sin synd på direkten och hoppas på absolution – idag sitter vi på tåget till Stockholm och äter ingalunda någon gazpacho. Detta gjorde vi redan på Valborg, på kvällen efter att ha lunchat på det stora svenska smörgåsbordet ety SJ endast erbjuder Mannerströms räkmackor och föga av det spanska köret.

Vad en andalusisk gazpacho är behöver man inte gissa, möjligen kan man konsultera några olika recept för att få lite olika vinklingar på den. ”Hela spanska köret”, däremot, vad avser Palsternackans upphovsmän med det måntro? En av våra middagsgäster, den gode Smådjurspansargeneralen associerade ”spanska köret” till den klassiska turistkombinationen ”sol, sex och Sangria” men vi antog att Gastronomariumet primärt avser de rent gastronomiska inslagen och identifierade ett antal goda maträtter vi stött på under våra besök på iberiska halvön. Det finns otroligt mycket gott att välja mellan, såväl från traditionella rätter som de innovativa skapelserna från den nya spanska köket. Samma maträtt kan tolkas på ett flertal olika sätt, vi har t.ex njutit den katalanska specialiteten pa amb tomàquet, tomatbestruket bröd, såväl på ett rustikt hak i Tarragona där den enda maten var stora skivor rostat lantbröd med tomat och valfri spansk charkuteri, som på Barcelonakrogen Cinc Sentits där den serverades som en shot av klar tomatbuljong med i olivolja friterade brödsmulor. Cinc Sentits gästspelar förresten på Thörnströms kök 10-11 maj, då torde det finnas utmärkta förutsättningar att få njuta hela det spanska köret.

I väntan på att gazpachon skulle bli kvar fick våra gäster på familjärt spanskt manér hjälpa till med matlagningen. Flera av dem hade börjat Valborgsfirandet med Smörgåsbordet och det var god stämning från början, vi läppjade på lite Manzanilla, skalade och hackade grönsaker och blandade sangria. Våra gäster hade bibringat ytterligare godsaker i form av pata negra-skinka, oliver och ostar som dukades upp och njöts som drinktilltugg. Plötsligt, som av en slump, var gazpachon färdig att äta på altanen. Med tanke på att den svenska varma Valborgsmässoaftonsdagens värme förbytts i Valborgsmässoaftonsaftonsvalka passade det bara bra att soppan var rumstempererad snarare än iskall.

På gazpachon följde en av våra favoriter ur det spanska skafferiet, en trind och köttig korv, chorizo barbacoa, som dessutom är tillgänglig på den lokala stormarknaden. Den passar som namnet antyder utmärkt att lägga på grillen, vilket är precis vad vi gjorde. Som tillbehör till korven valde vi en tapa vi ätit många gånger i Spanien men sällan sett på svenska tapasmenyer – patatas bravas; rustik klyftpotatis eller pommes frites serverad med stark tomatsås och aïoli eller majonnäs. Hade laddat upp med några meloner till dessert men vi hade ätit så magarna stod i fyra hörn och ingen orkade, det blev paltkoma och lite kaffe huttrande i soffan som avslutning.

Vi prickade sålunda in en hel hög spanska företeelser; maten, drycken och inte minst det sociala sammanhanget. Glada och roliga gäster hjälpte till att fixa kalaset och vi tyckte aftonen blev mycket lyckad. Tack för sällskap och hjälp alla inblandade!
Imorgon serveras det som verkligen äts – den Wienska spegelschnitzeln.

 

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gazpachon Andaluz med gur- och paprikorna, hela spanska köret!

  1. hans skriver:

    Ja tack ska ni ha för en mycket trevlig kväll! Ett tag verkade Björn aningen stressad över att maten inte stod på bordet. Med andalusiska mått mätt hade du flera timmar tillgodo innan det varit läge att sätta sig till bords och all stress var sannerligen helt onödig!

    Gazpachon var om än inte iskall mycket välsmakande och välgörande lättflytande. I Sverige serveras den normalt sett som en kall soppa att ätas i djup tallrik med sked. För att bli mer sopplik och skedvänlig i konsistensen brukar den redas av med allt för mycket bröd. Mitt andalusiska ex skrattade kärleksfullt åt mig då jag dukade med tallrikar i tron att hennes Gazpacho skulle serveras på detta sätt. Nej, som en iskall drink var det ända tänkbara sättet! Det jag talade om var en helt annan rätt – Salmorejo.

    Således är gazpacho en ganska ovanlig rätt i Sverige. Salmorejo, som är en rätt jag aldrig förr eller senare hört talas om, är desto vanligare! Jag vill bestämt minnas att det var ytterligare någon skillnad mellan de två rätterna. Kanske kan någon annan bloggläsare bringa klarhet i detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s