Den hemrimmade laxen med sin bortgjorda skånske potatis

Rimmad lax är ingen nykomling i Palsternackan, den har avnjutits tidigare, då som en vital del av laxpudding. Även den gången var den hemrimmad, något som faller sig naturligt då det kan vara knepigt att komma över rimmad lax i Göteborgsområdets fiskdiskar. Efter som jag min tidsoptimism trogen inte sällan är ute i sista sekund brukar jag snabbrimma lax som jag redan skurit i tunna skivor men den här gången var det inte tal om sådant fusk. Vår värdinna fru S hade nämligen varit ute i god tid och rimmat en rejäl bit lax, dessutom med lite smak av apelsin.

Skånsk potatis frågar sig kanske många, vad är det? Jo, en tillsammans med lök råstekt potatis som stuvas med grädde och eventuellt mjölk men definitivt utan mjölredning. En god fond, alternativt persilja eller senap, hör till för att knyta samman smakerna ordentligt. Inga konstigheter utan klassisk husmanskost med den beach-2011-frånvända kombinationen av potatisens kolhydrater och gräddens och smörets fett. Att laga till potäterna krävde ringa huvudbry men hur laxen skulle anrättas utöver själva rimningen framgick inte av Gastronomariumet. Ett alternativ är ju att alls inte göra vid den ytterligare utan servera den ungefär som gravlax, Själva rimningen kan vara tillräcklig tillagning men för dagen föll valet på att halstra laxen med en intakt otillagad kärna.Tillsammans med en grönsallad blev det till en god lunch i dito vänners lag.

Morgondagens måltid i Gastronomariumet är spenatsoppa med kalvfrikadeller.

 

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s