Svedbergs rulle

Skoj eller alvar, svårt att säga, Palsternackan har ett recept på ”Svedbergs rulle”. Man tar en bit kalvbringa på ca. 2,5 kg och fyller den med lös köttfärssmet och kokta frukostkorvar tagna ur sina fjälster, syr ihop hela härligheten med nål och tråd och steker i ugn halvannan timme och serverar med kokt potatis och grönsallad. Enligt Palsternackan utfordrar man med detta 8-10 personer och jag har i ärlighetens namn bävat en hel del inför att laga Svedbergs rulle. Den är tämligen arbetsintensiv i förberedelseledet, jag bedömde risken för misslyckande som högt, det krävs ett smärre uppbåd för att sätta i sig rullen och den har av de som hört om den uppfattats som gastronomiskt mindre tilltalande.

En idé för en reviderad Svedbergs rulle som jag funnit tilltalande är att byta från kalv till lamm för att få en lite mer lätthanterlig variant. Charkuteristen var inte sen att hjälpa till; två små lammbringor som benades ur på plats samt två lammchorizo införskaffades. Jag putsade lammbringorna så att de blev lite mer rektangulära och kunde mala färs på putset. Blandade ägg i smeten och kryddade den med salt, peppar och timjan samt drog befriade korvarna från sina fjälster. Att lägga korvar och smet på ena lammbringan var förstås inga problem men att sy ihop den var kanske inte mitt forte. Tur då att jag hade förlagt rullelagandet hos herr och fru C, den senare är omvittnat skicklig med nål och tråd och sydde raskt ihop paketet. För just paket var en mer passande beskrivning än rulle. Det var något Frankensteinskt över skapelsen.

Lade den i vart fall ovanpå revbenen och ugnsstekte till 66°C kärntemperatur. Den nystektade rullen, som i ugnsvärmen verkligen antagit en betydligt mer rullik form, luktade underbart och såg väldigt inbjudande ut. Smakade bra gjorde den också, saftig med god lammsmak och korvarna gjorde sig väldigt väl i sitt köttsällskap. Den i Gastronomariuet påbjudna kokta potatisen skippades men den likaledes påbjudna grönsalladen var ett gott komplement till rullen. Är inte säker på att jag någonsin kommer ge mig på kalvvarianten med lammditon verkar inte omöjligt, kanske på grillen. Faktum är att resterna av dagens rulle måhända återkommer redan imorgon, uppstekt på en bit rostad grekiskt lantbröd som Svedbergs frulle. Och senare under morgondagen vankas det ”Oxrulladerna Forestière, späckade, persiljerade, härliga!”

 

Annonser

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s