LÖRDAGSGODISET – Glödhopporna!

En gång i Visby när jag var en liten pilt fick jag smaka på glödhoppor och tyckte det var en riktig delikatess. Det korrekta viset att bereda dem på är att utgå från rimmad, urbenad lammbringa som kokas mör och därefter skärs i bitar. Som jag vill minnas var de jag åt som barn därefter friterade men det verkar vanligare att de lagas i ugn alternativt steks i panna, eventuellt med senapspanering.

Eftersom rimmad lammbringa inte är något man kan räkna med att få tag på i Göteborgska charkuteributiker borde jag naturligtvis legat steget före och rimmat själv. När så nu inte skedde, man får ha en gnutta framförhållning, funderade jag på potentiella alternativa råvaror att ersätta bringan med. Vanligaste formen av rimmat lammkött i min värld är lammfiol, som dock utöver detta är rökt. Smakmässigt borde det dock funka att ersätta bringan med lammfiol med då ingen stod att uppbringa nöjde jag mig med en bit rimmad och rökt lammstek.

Steken, skuren i bitar och senapspanerad, blev i ärlighetens namn ganska annorlunda från hur jag kommer ihåg glödhoppor. Självklart ar bringan en helt annan textur och dessutom högre fetthalt som gör den lämpad för den här sortens tillagning. Kan inte påstå att stekglödhopporna var någon större delikatess även om de smakade helt OK. Skall besöka Visby i sommar och försöka komma över en portion, skall bli spännande att se om jag fortfarande är lika förtjust i originalet.

Men innan dess är det mycket mat i Palsternackan, till exempel morgondagens fjärilskotletter med vårmusseroner.

Om palsternackan

Mat- och dryckesintresserad exilgöteborgare, deltagare i första upplagan av Sveriges Mästerkock.
Det här inlägget postades i Gastronomarium. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s